Odată cu venirea toamnei, s-ar putea să te confrunți cu aceasta afecțiune destul de neplăcută, mai ales pentru femeile însărcinate. Pe lângă faptul că amplifică alte stări pe care le poți avea în această perioadă, durerile în gât nu pot fi tratate așa cum ai fi făcut-o în afara sarcinii. Chiar dacă acest ”roșu în gât” nu este periculos și rareori generează complicații, ar fi bine să consulți medicul în legătură cu starea ta.
Iată când ar trebui să mergi la medic dacă ai roșu în gât în perioada sarcinii:
- Febra mai mare de 37,7 grade. Temperatura ridicată pe termen lung poate dăuna bebelușului.
- Potențială gripă. Dacă senzația de roșu în gât este însoțita de frisoane, febraă, stare de rău, ar putea fi vorba de gripă, iar gripa nu este compatibilă cu sarcina.
- Iritația pielii. Dacă senzația de roșu în gât este însoțită de anumite iritații pe piele, mergi urgent la medic.
- Streptococ în gât. Dacă amigdalele se inflamează, iar durerea este severă, poate fi vorba despre o infecție streptocică și este nevoie de tratament specializat.
Nu lua sub nicio formă, în timpul sarcinii remedii precum:
- aspirina
- ibuprofen
- ceaiuri cu cofeină
- suplimente cu vitamina C (prea multă vitamina C în corp crește riscul de naștere prematură)
- suplimente cu Zinc
Unele medicamente sunt sigure în sarcină atât timp cât urmezi cu strictețe recomandările de dozaj ale medicului. De aceea nu este bine să iei medicamente fără să îi ceri părerea medicului care îți urmărește sarcina sau medicului de familie.
Iată care sunt medicamentele care se iau numai cu prescripție medicală:
- antibiotice compatibile cu sarcina
- acetaminophen
- siropuri și spray-uri pentru gât
- medicamente pentru aciditate
Alte soluții pentru ameliorarea durerilor în gât:
Gargara cu apă călduță și sare te poate ajuta să elimini mucusul sau alți factori iritanți. Adaugă ½ linguriță de sare într-o ceașcă de apă călduță (NU fierbinte). Amestecă până când se dizolva sarea. Ia o înghițitură și fă gargara, astfel încât soluția să ajungă în spatele gatului. După ce ai făcut gargara aproximativ un minut, scuipă soluția.
Ceaiul cu lămâie poate fi foarte potrivit pentru hidratare, dar și subțierea mucusului din spatele amigdalelor. Alege ceaiurile din plante compatibile cu sarcina. Unele dintre ele, chiar dacă sunt naturale, pe termen lung pot fi dăunătoare.