În timpul sarcinii, modul în care micuţul se va dezvolta are legătură cu atenţia pe care mămica o acordă propriei îngrijiri. Această interdependenţă între mamă şi făt este susţinută şi anatomic, prin cordonul ombilical. Mai multe ne-a explicat medicul specialist epidemiolog Tania Bejan despre cum întăreşti sistemul imunitar în sarcină în rândurile de mai jos.

Pe toată perioada sarcinii, viitoarea mamă trebuie să acorde maximă atenţie îngrijirii corporale. De ea depinde buna dezvoltare a fătului. Micuțul asimilează vitaminele, mineralele şi nutrienţii necesari pentru o creştere armonioasă şi dezvoltarea unui sistem imunitar puternic prin cordonul ombilical.

Totuşi, în cele mai multe cazuri apar carențe de nutrienți. Pentru a le combate, specialistul recomandă viitoarelor mămici să urmeze o dietă echilibrată, bazată pe legume şi fructe proaspete, în funcție de sezon.

”O gravidă trebuie să ia, la recomandarea medicului, vitamine prenatale, care conțin biotină, vitamina esențială în optimizarea nivelului de energie, a tonusului muscular şi prevenirea diabetului infantil, acid folic, necesar dezvoltării optime a sistemului nervos şi a coloanei vertebrale la făt, fier pentru combaterea anemiei, iod, care este util în prevenirea apariției bolilor tiroidei la bebeluşi şi complexul vitaminic B, care susține creşterea şi dezvoltarea armonioasă a fătului.

În ceea ce priveşte dieta sănătoasă şi echilibrată, această trebuie să includă fructe şi legume variate, dintre care cele mai recomandate sunt: broccoli, fasole uscată, banane sau cereale, susținute şi de un nivel optim de hidratare.

Pentru că în timpul sarcinii, organismul reține apa la nivelul țesuturilor, este recomandat consumul a 2,5-3 litri de lichide, inclusiv ceaiuri prescrise de medic sau sucuri naturale de morcovi, mere sau citrice pentru calmarea grețurilor matinale.”, susține epidemiologul Tania Bejan.

În plus, este recomandat ca stilul de viață sănătos să fie completat de mişcare moderată, plimbări, exerciții de Yoga sau Pilates ce ajută la stimularea nivelului de anticorpi şi întărirea musculaturii, pregătind astfel corpul pentru o naştere mai uşoară.