mamaplus

Dieta femeii însărcinate. Vezi recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

-
//
16.12.2019

Femeile însărcinate sau cele care doresc să rămână însărcinate ar trebui să evite dieta care reduce sau elimină carbohidrații. Un studiu recent arată că lipsa unui aport suficient de carbohidrați poate crește riscul de a avea copii cu defecte congenitale ale tubului neural. Ești însărcinată? Nu elimina carbohidrații!

Potrivit studiului realizat de Universitatea din Carolina de Nord, femeile gravide sau cele care planifică să aibă copii în timpul apropiat și care urmează o dietă cu un aport scăzut de carbohidrați sunt cu 30% mai predispuse să aibă copii cu defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida (malformații ale coloanei vertebrale și măduvei spinării) și anencefalie (absența unor porțiuni ale creierului și ale craniului), în comparație cu femeile care nu restricționează aportul de carbohidrați din dietă.

„Se știa deja că dieta maternă înainte și în timpul sarcinii joacă un rol semnificativ în dezvoltarea fetală. Ce s-a descoperit în urma acestui studiu este legătura dintre un consum redus de carbohidrați și creșterea riscului cu 30% de a avea un copil cu defect de tub neural. Iar acest lucru poate fi destul de îngrijorător deoarece dietele ce au un conținut scăzut de carbohidrați sunt destul de populare”, a declarat Tania Desrosiers, doctor și profesor de cercetare în epidemiologie, dar și cea care a condus respectivul studiu.

Cercetătorii au constatat că femeile care urmează o dietă cu un aport limitat de carbohidrați au și un nivel scăzut de acid folic, acesta din urma fiind un nutrient esențial care minimizează riscul de defecte ale tubului neural. Această constatare subliniază cât de important e ca femeile care sunt însărcinate sau care își doresc în viitorul apropiat să aibă copii să discute cu medicul de familie despre orice diete speciale sau restrictive pe care le urmează.

Organizația Mondială a Sănătății le recomandă tuturor femeilor care planifică să rămână însărcinate sau celor care deja sunt gravide să ia suplimente zilnice ce conțin cel puțin 400 micrograme de acid folic.