După cum se spune, fiecare cu gustul lui. Dar noi știm totuşi cu ce să ne bucurăm oaspeții, iar despre preferințele alimentare ale membrilor familiei putem vorbi cu orele. Însă aceasta nu se referă la viitoarele mămici, ale căror dorințe și preferințe se schimbă ca vremea în aprilie sau octombrie – de zece ori pe zi. Mai mult, nici o graviduță nu știe ce va vrea să mănânce peste o oră. De unde apar aceste pofte neînțelese ale femeilor gravide și cum să le combatem? Și este oare nevoie să le combatem?
De ce gravidele au preferințe gastronomice atât de ciudate
Este adevărat, de foarte multe ori femeile gravide nu doar își schimbă preferințele alimentare, ci și manifestă o inventivitate fantastică. Ce ziceți de bere cu zefir? Sau argilă cu maioneză?
Un sondaj efectuat printre gravide a relevat că aproximativ 40% dintre femeile intervievate aveau permanent dorința de dulce, 33% voiau ceva sărat, 17% au ales bucatele picante, iar 10% – pe cele acre.
Unii cercetători care au studiat obiceiurile gastronomice ale gravidelor au ajuns la concluzia că dorințele lor alimentare neobișnuite apar pentru că în organismul viitoarei mame poate apărea un deficit de anumite micro- sau macroelemente ori vitamine necesare, iar organismul încearcă să compenseze resursele insuficiente prin orice mijloace.
Alți savanți presupun că unele ciudățenii în percepția alimentară modificată a gravidelor pot fi explicate prin schimbările hormonale care însoțesc orice sarcină. Iar pentru că funcția sistemului endocrin este încă insuficient studiată, nu putem nici preveni, nici corecta aceste modificări.
Cercetătorii menționează și așa-numitul factor nostalgic. Dacă femeia gravidă este departe de casa părintească sau de locurile unde a crescut și de care o leagă amintiri pozitive, ea poate pofti, la nivel subconștient, la anumite produse care îi amintesc de copilărie sau de evenimente plăcute.
Însă, uneori, poftele gravidelor se îndreaptă spre produse absolut necomestibile: cretă, săpun, argilă, cărbune, pastă de dinți, nisip, pământ. Creta poate fi o sursă de calciu, dar de unde poate veni dorința de a mânca pământ? Medicii presupun că orice astfel de poftă ciudată trebuie să constituie motiv de vizitare a medicului, pentru că ea poate ascunde nu doar probleme fiziologice, legate de un deficit de nutrienți, ci și alte probleme, mult mai serioase, inclusiv psihice.
Conform datelor sondajelor sociologice desfășurate printre femeile gravide, cele mai ciudate pofte se referă la săpun, tencuială și scrum de țigară. Dintre produsele obișnuite pentru oameni, cel mai des erau poftiți ardeii grași, ceapa crudă, cașcavalul cu mucegai (nu neapărat cel de marcă, ci cașcavalul obișnuit mucezit), cartofii cruzi, hreanul, merele marinate și alte produse, care au în comun un gust pronunţat şi specific.
Cauzele endocrine ale preferințelor alimentare
Cercetătorii și ginecologii practicanți consideră că una dintre cauzele modificării preferințelor alimentare ale femeilor gravide este progesteronul produs de organismul viitoarei mămici. Hormonul progesteron este necesar pentru menținerea ovulului fertilizat, care abia s-a fixat de pereții uterului, iar mai târziu – pentru a preveni avorturile spontane sau nașterile premature.
Producția activă de progesteron în organismul gravidelor este cauza unor modificări biochimice, care schimbă percepția mirosurilor, gusturilor și chiar labilitatea sistemului nervos. Progesteronul, care protejează fătul, controlează modul de asigurare a organismului în dezvoltare cu vitaminele, micro- și macroelementele necesare, iar în caz de deficit, semnalizează acest lucru prin modificarea preferințelor alimentare sau chiar pofte față de anumite produse.
Despre ce vorbesc ciudățeniile alimentare ale femeilor gravide?
Din păcate, știința nu poate explica deocamdată motivele tuturor dorințelor alimentare neobișnuite sau necaracteristice femeii. Însă manifestarea unora este explicabilă, iar uneori necesită o vizită la medic.
1. De foarte multe ori femeile gravide simt dorința de alimente sărate. O astfel de dorință poate fi cauzată de un proces inflamator care se dezvoltă în organism. Trebuie să excludeți acest risc posibil. În plus, se știe că în perioadele inițiale ale sarcinii apare toxicoza, care poate provoca deshidratarea organismului. Acesta poate deveni cauza dorinței de sărat – sarea reține apa, iar echilibrul necesar se păstrează.
2. Nu de puține ori viitoarele mămici preferă alimentele acre. Dacă această dorință nu este legată de toxicoză, explicația ei ar putea consta în nivelul scăzut de aciditate al lichidului gastric sau o insuficiență a acestuia. Astfel, gravida trebuie să viziteze un gastroenterolog.
3. Una dintre cauzele dorinței nestăpânite de dulce poate fi stresul sau surmenajul (psihic, intelectual sau chiar fizic), organismul având nevoie de mai mulți carbohidrați pentru o restabilire completă și rapidă. O altă cauză poate fi reprezentată de problemele stomatologice. Dorința de dulce poate fi explicată și dacă până la sarcină femeia era extrem de slabă – natura încearcă să compenseze insuficiența de greutate.
4. De multe ori femeile gravide își pot exprima dorința de a roade cretă obișnuită. După părerea medicilor practicieni, această dorință poate apărea ca urmare a deficitului de calciu sau vitamina D, substanțe de care organismul femeii are nevoie mai mare din cauza formării active a sistemului osos al fătului în dezvoltare.
5. Uneori graviduțele au poftă de banane. De multe ori acesta nu este un moft, ci un semnal privind insuficiența calciului în organism.
6. Dorința acută de a mânca permanent afine și lămâi poate vorbi despre lipsa vitaminei C și/sau a potasiului.
7. Dorința de varză de mare poate apărea ca urmare a deficitului de iod, fenomen periculos atât pentru glanda tiroidă a mamei, cât și pentru funcționarea normală a glandei tiroide a fătului. În plus, iodul este necesar pentru multe alte procese metabolice.
8. Insuficiența de sodiu în organism se poate manifesta prin dorința permanentă de a mânca cașcavaluri tari. Pentru a vă convinge că organismul are nevoie de sodiu, trebuie să faceți anumite teste. Cum să compensați această deficiență vă poate sfătui medicul.
9. Dacă organismul simte o lipsă de acid folic și acid ascorbic, preferințele gravidei se pot orienta spre legumele de culoare verde.
10. Unele gravide vorbesc despre dorința de a bea bere, deși știu despre acțiunea negativă a alcoolului asupra fătului. O astfel de dorință poate vorbi despre insuficiența în organism a vitaminei D, pe care acesta, practic, nu o produce.
11. Dorința de argilă, gheață, scurm de țigară sau detergent poate atesta un deficit de fier sau chiar o anemie fierodeficitară. După cum se știe, fierul este necesar pentru procesul de formare a sângelui.
12. Dacă gravida vrea să mănânce cât mai multă ciocolată, aceasta poate vorbi despre lipsa în organism a vitaminelor din grupa B, care sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemului nervos central.
13. Preferința pentru carnea roșie ne poate duce cu gândul la o lipsă în organism a proteinelor, principalul material de construcție pentru celule.
14. Despre deficitul în organismul gravidei al betacarotenului ne vorbește dorința de piersici și morcovi.
Este foarte important ca femeia gravidă și apropiații ei să evalueze corect dorințele apărute, pentru că una este să ți se facă poftă de un șnițel sau de niște piersici, și alta – dacă această dorință devine fixă. Poftele simple, chiar dacă anterior ele nu erau caracteristice femeii, nu trebuie să ne îngrijoreze, în schimb stările obsesive trebuie neapărat discutate cu medicul care supraveghează sarcina.