Din punct de vedere emoțional, sarcina nu se compară cu niciun alt eveniment din viața unei femei. Este o stare deosebită – atât de frumoasă și plină de senzații noi, dar în același timp doldora de provocări. Una dintre acestea ține de relațiile sexuale în perioada celor nouă luni de sarcină. De cele mai multe ori, femeile refuză actul sexual pentru că pur și simplu nu simt acea atracție fizică pe care o simțeau înainte de a rămâne gravide. Din ce cauză se întâmplă asta?
Specialiștii spun că refuzul femeii însărcinate de a face sex este strâns legat de activitatea hormonilor și este strict individual. Din acest motiv, unele femei pot avea dorință sexuală accentuală, iar altele nu simt deloc dorința de a întreține o relație sexuală cu partenerii lor.
De asemenea, libidoul este mult mai scăzut în primul trimestru de sarcină, din cauza disconfortului apărut în urma schimbărilor care au loc în organismul gravidei. În acest mod, organismul femeii încearcă să respingă anumite activități în plus. În cazul gravidelor care simt nevoia de a întreține relații sexuale, se întâmplă exact invers: organismul lor încearcă să ”ascundă” anumite simptome neplăcute cu ajutorul orgasmului și a unei doze considerabile de endorfine – hormonul fericirii.
În trimestrul doi de sarcină, dorința de sex crește considerabil
Simptomele neplăcute se diminuează, iar viitorii părinți se simt mult mai relaxați. Există femei care au un nivel foarte ridicat de hormoni masculini în perioada sarcinii, iar sexul devine o activitate absolut inutilă pentru ele. Mai mult, ele pot respige și mirosul partenerului de viață, tot din această cauză. Organismul femeii se protejează astfel de un avort spontan, deoarece nivelul înalt de testosteron (hormon masculin) l-ar putea provoca.
În trimestrul trei, dacă nu sunt complicații, activitatea sexuală atinge apogeul
Acest lucru se întâmplă pe fundalul schimbărilor fiziologice la nivelul organelor reproductive ale femeii: circulația sanguină se îmbunătățește, vulva, vaginul și uterul devin mai moi, ceea ce crește sensibilitatea, iar orgasmele devin mai pronunțate și chiar multiple.
Refuzul sexului în perioada sarcinii depinde de confortul psihologic al femeii
Uneori, cuplurile își pun anumite bariere în ceea ce privește activitatea sexuală, reieșind din anumite stereotipuri. Există și cazuri când cuplurile depășesc această barietă și devin mult mai apropiați din punct de vedere fizic (conștientizarea că vor deveni părinți, căldura și gingășia pe care o simte bărbatul pentru femeie).
Așa cum am menționat anterior, sunt câteva stereotipuri sau mituri care determină unele cupluri să renunțe la relațiile sexuale în perioada sarcinii. Iată doar câteva dintre ele:
- Frica de avort spontan;
- Starea fizică a femeii însărcinate;
- Gândul că fătul aude și vede tot;
- Părerea că actul sexual dăunează embrionului;
- Lipsa de încredere a viitoarei mămici în frumusețea propriului corp.
Dacă reușiți să depășiți toate aceste frici și stereotipuri, cu siguranță că veți avea parte de cele mai memorabile momente din viața voastră. Aceste momente vă vor apropia și mai mult, crescând nivelul de încredere și înțelegere reciprocă.