mamaplus

De ce țânțarii sunt atrași de femeile însărcinate și cum să-i ții la distanță

0
//
07.07.2021

Transpirația abundentă și respirația îngreunată sunt doi factori principali care atrag țânțarii asupra gravidelor ca un magnet. Aceste insecte sunt atrase de mirosul corpului uman, iar dacă ești în perioada sarcinii, s-ar putea să fii mereu ținta lor. Din fericire, există soluții naturale care te vor ajuta să scapi de acele pișcături inestetice și dureroase.

Înțepăturile de țânțar sunt mai mult neplăcute decât periculoase. Folosirea unui produs care ține la distanță aceste insecte poate face diferența atunci când alegem să ne petrecem timpul afară. Majoritatea acestor produse conțin substanța activă Dietiltoluamid (DEET), care este considerată cea mai eficientă deoarece are un spectru larg asupra diferitelor specii de insecte. Cu toate acestea, DEET-ul poate declanșa reacții alergice femeilor însărcinate, femeilor care alăptează sau copiilor sub 2 ani. Există și variante naturale la fel de eficiente. Astfel, sfatul specialiștilor este ca persoanele aflate în una dintre cele 3 grupe de risc să folosească produse pe bază de eucalipt și ulei de lămâie.

 • Ai grijă să te hidratezi corespunzător. Țânțarii sunt atrași de rezidurile chimice găsite în transpirație. Atunci când bei suficientă apă, cantitatea de substanțe chimice din sudoare se reduce considerabil.
   
 • Evită să stai în proximitatea persoanelor care consumă alcool. Deși oamenii de știință nu au înțeles încă de ce, se pare că alcoolul este singura băutură de care sunt atrași țânțarii.
   
 • Contrar sfaturilor care s-au propagat prin viu grai, nu există niciun aliment pe care să îl consumi ca să ții insectele la distanță. (ex. usturoi sau banane)
   
 • Ai grijă să pui în bagaj o loțiune mentolată pe bază de calamină, pentru a reduce iritarea pielii și mâncărimea în cazul în care vreun membru al familiei uită să folosească protecția și este înțepat de țânțari. Aceste soluții se găsesc în aproape orice farmacie și nu costă foarte mult.
   
 • Culorile închise, preferate de țânțari. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Florida, țânțarii sunt atrași de culorile mai închise, precum negru, albastru, roșu, bleumarin. Dacă te îmbraci cu haine în astfel de culori, devii ținta lor sigură! În schimb, poartă alb, galben, roz, verde deschis, care sunt un bun camuflaj contra acestor insecte.

Deși de obicei sunt inofensive, înțepăturile de țânțari pot aduce cu ele boli serioase precum virusul West Nile. Simptome: febră, durere de cap, dureri musculare și articulare, stare de greță și vărsături sau urticarie. Dacă manifestați aceste simptome, consultați de urgență medicul dumneavoastră.