Majoritatea medicamentelor pe care le cunoști și cu care te-ai obișnuit probabil, nu sunt compatibile cu sarcina și alăptarea. Totuși, atât gravidele cât și mamele care alăptează se pot trezi cu dureri de cap sau de dinți, pot face indigestie, pot răci, pot avea nevoie de antibiotice. Cum să procedeze? Suportă durerea, întrerup alăptarea pe perioada tratamentului sau înțarcă bebelușul, aleg tratamente pe baza de plante? Haideți să vedem ce păreri au specialiștii.
Înainte de toate, trebuie să facem distincție între medicamente și suplimente alimentare.
Medicamentele intră toate sub incidența Legii Medicamentului, care prevede ca orice produs din această categorie să aibă menționat în prospect “nerecomandat în sarcină și alăptare”. Această mențiune este obligatorie, indiferent dacă medicamentul este cu adevărat contraindicat sau nu, pentru evita automedicația mamei. Adică atunci mama când are o problemă, ar trebui să apeleze la medic, iar medicul să fie cel care recomandă un tratament.
De teamă să luăm medicamente, mai apelăm la tratamente pe bază de plante, dar…
”Nu tot ce este plantă înseamnă că este și potrivit în această perioadă. Când avem de urmat un tratament, rămâne valabilă regula de a ne consulta cu specialistul. Majoritatea plantelor și majoritatea medicamentelor de pe piața noastră există de foarte mulți ani. Și atunci, deși nu se fac studii clinice pe femei însărcinate/femei care alăptează, prin folosirea lor în anumite situații, când beneficiul justifica riscul, s-a putut observa, în timp, dacă acele componente sunt potrivite pentru perioadele de sarcină și alăptare. Specialistul este cel care cunoaște aceste detalii și care ne poate da cele mai bune sfaturi.”, susține Dr. Cristina Vancsa, medic farmacolog clinician.
Oprim sau nu alăptarea când avem de urmat un tratament medicamentos?
Mai ales când ni se prescrie un tratament cu antibiotice, apar multe semne de întrebare: o fi, nu o fi ok să urmez tratamentul dacă alăptez? Sunt și medici care, din păcate, se grăbesc să recomande întreuperea alăptării sau chiar înțărcarea, indiferent de vârsta copilului.
De reținut că există foarte multe medicamente compatibile cu alăptarea și chiar dacă un medicament nu este compatibil, se pot găsi înlocuitori. Există și foarte multe surse de informare în acest sens, astfel încât putem verifica dacă substanța activă (numele scris imediat sub numele principal de pe cutie, care reprezintă denumirea comercială) este ok sau nu.
Deci ne informăm și cerem sfatul cuiva avizat, să vedem dacă tratamentul care ni s-a prescris este sau nu compatibil cu alăptarea.
Una peste alta, privind diversele probleme de sănătate care pot apărea în sarcină și alăptare, contează să avem grijă de noi, în primul rând, deci să nu ne fie teamă de vizitele la medic sau de tratamentele prescrise. Ați văzut că, adesea, ele sunt compatibile cu sarcina și alăptarea, mai ales când vorbim despre medicamentele uzuale pentru răceli, afecțiuni digestive ușoare, infecții.