mamaplus

Cum poți afla mai ușor cine se ascunde la tine în burtică: un băiețel sau o fetiță

-
//
13.02.2020

Sexul bebelușului este determinat imediat după fertilizarea ovulului mămicii sale de către spermatozoidului tatălui său. Cea de-a 23-a pereche de cromozomi stabilește sexul copilului. Oul mamei conține un cromozom X, în timp ce sperma tatălui poartă un alt X sau un cromozom Y.

O combinație XX înseamnă că bebelușul este fetiță, iar o combinație XY înseamnă că bebelușul este băiețel. Aceasta înseamnă că sexul copilului este determinat înainte de a fi considerat chiar și un făt.

Până în săptămâna 12 de sarcină, majoritatea bebelușilor au organe genitale masculine sau feminine, iar ecografia poate oferi o vedere bună asupra organelor sexuale, dacă copilul se află în poziția corectă.

Un studiu publicat în Jurnalul de Ginecologie din SUA, spune că precizia ecografia este de aproximativ 70 la sută exactă la determinarea sexului în a 11-a săptămână de sarcină. În săptămână 12 de sarcină, precizia va ajunge la aproape 99 la sută. În săptămâna 13 de sarcină, ecografia este extrem de precisă.

Majoritatea viitoarelor mămici au primul examen cu ultrasunete (ecografie) în jur de 18-20 de săptămâni de sarcină (aproximativ patru și jumătate până la cinci luni).

În mod normal, în aceasta etapă a sarcinii se poate determina sexul copilului, dar nu întotdeauna. Poziția copilului în timpul ultrasunetelor este cel mai important aspect care determină șansa de a observa sexul copilului și nu există nici o modalitate de a influența acest lucru. Din motive evidente, este de obicei mai ușor să vezi dacă bebelușul este băiat.

Verificarea cromozomilor - pentru a ști dacă este băiețel sau fetiță

O metodă sigură este folosirea amniocentezei pentru a verifica cromozomii copilului. Acest test este, de obicei, efectuat de mămicile care au peste 35 de ani în scopul identificării posibilelor probleme genetice. Aceasta implică introducerea unui ac în uter pentru a extrage o cantitate mică de lichid amniotic.

De obicei, se face acest test la aproximativ 16 săptămâni, așa că, în acest caz, mama poate descoperi mai devreme sexul bebelușului. Acest test nu este însă fără risc și, în general, nu este efectuat doar pentru a determina sexul copilului.

Un alt test care poate studia cromozomii copilului se numește CVS (testul de vilus corionic), care se realizează în timpul primului trimestru de sarcină pentru a detecta eventuale probleme cu cromozomii copilului. Cu toate acestea, acest test este rar folosit.

Bătăile inimii și sexul bebelușului

Deși nu sunt date confirmate de lumea medicală, se spune că bătăile bebelușului pot anunța dacă locatarul din burtică e fetiță sau băiețel. Și anume, peste 140 de bătăi de inimioară pe minut pot anunța că e fetiță iar în general, sub 140 de bătăi pe minut, ar putea anunță că e băiețel.