Multe viitoare mămici sunt preocupate cu privire la mărimea normală a burții în sarcină. Adevărul este că nu există o dimensiune standard în acest sens. Mai multe informații și sfaturi din partea specialiștilor în domeniu veți afla chiar aici.
Gravidele se întreabă de obicei când va începe să se observe sarcina și burtica li se va mari. În general, abia după 3-4 luni de sarcină se întâmplă acest lucru, însă nu poate fi stabilită o regulă. De altfel, odată ce sarcina devine vizibilă apare și cea de-a doua întrebare, respectiv dacă mărimea burții este cea normală. Nu uita că o burtică proeminentă nu indică neapărat faptul că vei naște un băiețel, precum nici una plată că vei naște o fetiță (nu există dovezi științifice care să susțină aceste ipoteze).
Cum se măsoară burtica în timpul sarcinii
Pe tot parcursul sarcinii există o modalitate de a calcula cu aproximație cât de mare ar trebui să fie burta, însă nu uita de faptul că medicul este singurul care îți poate spune dacă ești cu adevărat sănătoasă (fie că burtica este mai mare sau mai mica decât se consideră în principiu). Pentru un calcul aproximativ, pur și simplu ia numărul de săptămâni gestaționale și vei obține o medie a numărului de centimetri pe care burtica ta ar trebui să-i aibă (cu o marjă de eroare de 2 cm în plus sau în minus – este vorba de fapt despre înălțimea fundului uterin, un parametru folosit de specialistul care îți urmărește sarcina pentru a estima dimensiunea copilului, rata sa de creștere și poziția; de exemplu, dacă ai 20 săptămâni de sarcină, mărimea burții ar trebui să se încadreze în intervalul 18-22 cm).
Moașa Lorna Bird recomandă ca măsurătoarea burții în sarcină să fie realizată chiar începând din capul pieptului până la fundul (vârful) uterului. Nu te îngrijora dacă în cazul tău rezultatul este diferit.
Burta mare în sarcină
În cazul în care burtica este puțin mai mare decât ai aflat mai sus (respectiv înălțimea fundului uterin excede 2 cm raportat la stadiul de sarcină, în funcție de data probabilă a nașterii), poate fi vorba despre faptul că înainte de sarcină aveai câteva kilograme în plus/ai o constituție corporală masivă, dar și despre retenția de lichide sau umflarea corpului (probleme comune în timpul sarcinii).
Alte posibile cauze implică fibroame uterine, sarcina multiplă (doi sau mai mulți copii), un exces de lichid amniotic (polihidramnios), un bebeluș poziționat prea sus comparativ cu pelvisul tău (cum se întâmplă la prezentația pelviană sau la placenta previa), un bebeluș mare comparativ cu vârsta gestațională (macrosomie), cea din urmă constituind situație de altfel destul de des întâlnită (poate reprezenta un simptom pentru diabetul gestațional, motiv pentru care se impune efectuarea unui test de toleranță la glucoză). Când gravida dezvoltă diabet gestational, fătul primește un aport prea mare de zahăr, ceea ce îl determină să crească mai mult decât în mod normal, în consecință și nivelul de lichid amniotic fiind în exces (se mărește evident mărimea burții).
Nu în ultimul rând, o burtică mare poate indica faptul că mușchii tăi abdominali au rămas slăbiți în urma unei/unor nașteri anterioare. Specialistul care îți urmărește sarcina va stabili cel mai probabil o consultație pentru a verifica ecografic motivul pentru care burtica ta este mai mare (poate ajuta și la stabilirea unei date probabile a nașterii mai precise). Prin intermediul unei ecografii se măsoară circumferința din jurul stomacului bebelușului, precum și lungimea picioarelor sale pentru a verifica dacă există vreo problemă în acest sens.
Burta mică în sarcină
În cazul în care burtica ta pare mai mică decât a altor gravide (înălțimea fundului uterin este mai mică cu 2 cm decât se preconiza raportat la stadiul sarcinii), nu înseamnă neapărat că vei naște un copil mic. Motive pentru care burtica este mică în sarcină: probleme cu vezica urinară sau cu rinichii, hipertensiune arterială (vasele de sânge din placentă se micșorează, reducând nivelul de oxigen primit de bebeluș – acesta transmite oxigenul rămas la inimă și creier, care vor crește în consecință mai repede decât restul corpului), preeclampsia, fumatul (reduce cantitatea de oxigen către bebeluș; acesta are de 3 ori mai multe șanse să fie cu 200 g mai slab decât un copil normal, precum și să se confrunte cu complicații la naștere).
Deseori mămicile cu o constituție înaltă și care dispun de un tonus muscular bun își poartă bebelușii mai sus și au burticile mai mici. Dacă efectuai exerciții fizice cu regularitate înainte de sarcină, sunt șanse mari să ai o burtică mică. Trebuie să iei în considerare și statura ta sau a partenerului; unii bebeluși sunt mici ca dimensiuni deoarece și părinții lor sunt la fel.
Nu uita că doar medicul este în măsură să îți spună dacă mărimea burticii este normală sau nu și cel mai probabil va apela la o ecografie sau mai multe la interval de câteva săptămâni pentru a confirma data probabilă a nașterii (pentru a exclude posibilitatea ca sarcina să fie mai puțin avansată decât se credea, dar și pentru a exclude probleme de sănătate precum restricția de creștere intrauterină sau un nivel prea mic de lichid amniotic – problemă desemnată drept oligohidramnios) și a urmări dezvoltarea bebelușului și starea sa de sănătate.