mamaplus

Cofeina trebuie evitată în sarcină și înainte de conceperea copilului, potrivit unui nou studiu

-
//
21.10.2020

Femeile însărcinate sau care se străduiesc să conceapă ar trebui să evite consumul de cofeină, deoarece nicio cantitate nu este considerată sigură, potrivit unui nou studiu.

Cofeina este probabil cea mai consumată substanță psihoactivă din istorie și mulți oameni, inclusiv femeile însărcinate, o consumă zilnic. Dovezile științifice sugerează, însă, că acest consum de cofeină al gravidei este asociat cu rezultate negative ale sarcinii și că nu există un nivel sigur de cofeină în sarcină.

Femeile însărcinate sunt sfătuite, în general, că pot consuma zilnic o cantitate mică de cofeină, deoarece acest lucru nu le va afecta nici pe ele, nici pe făt. NHS din Marea Britanie, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, Liniile directoare dietetice pentru americani și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) stabilesc acest nivel la 200 mg cofeină, care se apropie de aproximativ două căni de cafea cu putere moderată pe zi.

Studiul de față a efectuat o revizuire a dovezilor actuale cu privire la sarcină și aportul de cofeină, pentru a stabili dacă nivelul sigur de consum recomandat pentru femeile însărcinate are o bază solidă.

Prin intermediul căutărilor în baze de date, profesorul Jack James, de la Universitatea Reykjavik, Islanda, a identificat 1.261 de articole în limba engleză care asociază cafeina și băuturile cofeinizate cu sarcina. Acestea au fost reduse la 48 de studii observaționale originale și meta-analize publicate în ultimele două decenii, raportând rezultate pentru unul sau mai multe dintre cele șase urmări negative majore ale sarcinii: avort spontan, deces la naștere, greutate mică la naștere, naștere prematură, leucemie acută în copilărie și kilograme în plus sau chiar obezitate în copilărie.

Un total de 42 de descoperiri separate au fost raportate în 37 de studii observaționale; dintre acestea, 32 au constatat că aportul de cofeină a crescut semnificativ riscul de urmări negative ale sarcinii și 10 nu au găsit niciun fel de asociere sau au găsit asocieri neconcludente. Riscul legat de consumul de cafeină a fost raportat cu niveluri de consistență moderate până la ridicate pentru toate urmările negative ale sarcinii, cu excepția nașterii premature.

11 studii au raportat rezultatele a 17 meta-analize, iar în 14 dintre acestea consumul de cofeină matern a fost asociat cu un risc crescut pentru patru urmări negative: avort spontan, deces la naștere, greutate mică la naștere și leucemie acută din copilărie. Cele trei meta-analize rămase nu au găsit o asociere între consumul matern de cofeină și nașterea prematură.

Nicio meta-analiză nu a analizat asocierea dintre consumul matern de cofeină și excesul de greutate la copii și obezitate, dar patru din cinci studii observaționale au raportat asociații semnificative.

Acesta este un studiu observațional, deci nu se poate stabili cauzalitatea, iar autorul subliniază că rezultatele ar putea fi afectate de alți factori de confuzie, precum amintirea consumului de cofeină, fumatul matern și, cel mai important, simptomele sarcinii. Simptomele sarcinii, cum ar fi greața și vărsăturile la începutul perioadei, sunt predictive pentru o sarcină sănătoasă, iar femeile care le experimentează sunt susceptibile de a reduce consumul de cofeină.

Echipa de cercetare afirmă că natura sensibilă la doză a asocierilor dintre cafeină și urmările negative ale sarcinii, precum și faptul că unele studii nu au găsit un prag sub care rezultatele negative erau absente, susține cauzalitatea probabilă mai degrabă decât simpla asociere.

Profesorul James concluzionează că există „dovezi cumulative substanțiale” ale unei asocieri între consumul matern de cofeină și diverse urmări negative ale sarcinii, în special avort spontan, deces la naștere și greutate redusă la naștere. Ca urmare, adaugă el, recomandările curente privind consumul de cofeină în timpul sarcinii au nevoie de „revizuire radicală”.

Mai exact, oamenii de știință atrag atenția că dovezile științifice cumulate susțin faptul că atât gravidele, cât și femeile care vor să conceapă ar trebui să evite complet cofeina. 

Ce mai poți face pentru o sarcină sănătoasă

Continuă să faci mișcare

Dacă obișnuiai să faci exerciții fizicw înainte de a rămâne gravidă, continuă. Dacă de obicei nu faceai mișcare, începe acum, după ce discuți cu medicul. Toate femeile însărcinate ar trebui să facă exerciții aerobice regulate. În plus față de beneficiile obișnuite, în această perioadă sportul ajută la reglarea zahărului din sânge, împiedică bebelușii să devină prea mari, reduce stresul sarcinii și crește puterea și rezistența care îți vor fi de ajutor în timpul travaliului și al nașterii. Evită sporturile extreme sau programele de antrenament de intensitate ridicată și mai degrabă încearcă să integrezi în rutina ta o plimbare de 20-30 de minute, înot, mers cu bicicleta sau altă formă de activitate fizică în majoritatea zilelor săptămânii.

Fă-ți vaccinul antigripal

Unele vaccinuri nu sunt recomandate în timpul sarcinii, deoarece ar putea dăuna gravidei sau fătului. Cu toate acestea, vaccinul antigripal este sigur de administrat în timpul sarcinii și este foarte recomandat. Atât gripa sezonieră, cât și H1N1 / gripa porcină pot provoca probleme grave femeilor însărcinate. Dacă sarcina nu se vede, asigură-te că persoana care îți administrează vaccinul află că ești însărcinată - femeile însărcinate nu ar trebui să primească forma nazală a vaccinului.

Spune „nu” alcoolului și țigărilor

Este sigur să bei alcool în cantitate mică în timpul sarcinii? Deoarece nu se cunoaște pragul inferior de siguranță, nu există o cantitate de alcool anume care să fie acceptabilă în timpul sarcinii. Fumatul, inclusiv fumatul pasiv, trebuie, de asemenea, evitat. Studiile arată legături între fumat și greutatea redusă la naștere, placenta abruptio (o separare prematură foarte periculoasă a placentei de peretele uterului) și alte riscuri pentru gravidă și făt. A trăi în casă cu un fumător și a respira fum eliminat de alții prezintă aceleași riscuri ca și fumatul direct al țigărilor. În mod similar, orice utilizare de substanțe ilegale în timpul sarcinii pune gravida și fătul la riscuri de urmări negative ale sarcinii.

Bea apă și ia un supliment

E bine ca femeile însărcinate să bea 2 litri de apă pe zi, în principal din motive vasculare. În timpul sarcinii, sistemul vascular răspunde mai puțin la schimbările de poziție, ceea ce înseamnă că poate apărea amețeala când treci de la poziția șezând la la cea de stat în picioare. Consumul de apă din abundență te ajută nu doar să te hidratezi și să ai o digestie mai bună, ci și să eviți riscul de căderi cauzate de amețeală. Un supliment pe bază de ulei de pește, acid folic și vitamina D3 contribuie de asemenea la sănătatea gravidei și a fătului.