Aproximativ 30% dintre femei susțin că au avut sângerări în perioada sarcinii. Viitoarele mămici se întreabă dacă ar trebui să-și anunțe medicul despre aceste sângerări sau spotting-uri pe care le observă în perioada celor nouă luni de sarcină. Bineînțeles, trebuie să o faci, indiferent de consistența sau cantitatea de sânge eliminat. Toate scurgerile vaginale care apar până în săptămâna 24 de sarcină reprezintă un pericol de avort spontan și tocmai de aceea nu ar trebui trecute cu vederea. Așadar, află în continuare care sunt acele situații periculoase în care ar trebui să te prezinți de urgență la cabinetul medicului ginecolog care îți monitorizează sarcina.

Sângerarea de implantare

Spottingul apare atunci când ovulul fecundat se implantează în peretele uterului. Aceste scurgeri ușoare durează 1-2 zile și pot fi de culoare roz. Pot fi însoțite de crampe abdominale, asemănătoare celor din timpul menstruației. Unele femei nu experimentează sângerarea de implantare. Totodată, este posibil să confunzi această sângerare cu menstruația. Sângerarea de implantare se va opri singură și nu necesită vreun tratament.

Sarcina ectopică sau extrauterină

Sarcina extrauterină survine atunci când embrionul se implantează în afara cavității uterine – de obicei, în trompa uterine sau chiar în abdomen. Dacă embrionul continuă să crească, acesta poate provoca ruperea trompelor uterine, moment în care viața mamei poate fi pusă în pericol.  Pe lângă sângerări, sarcina ectopică poate provoca amețeli sau crampe abdominale severe.

Pericol de avort spontan

Sângerările din primele luni de sarcină mai pot semnala și respingerea de către organism a embrionului neviabil. Avortul spontan poate avea loc până în săptămâna 24 de sarcină, iar după acest termen viitoarea mămică nu are de ce să-și facă griji în privința acestui pericol. Avortul spontan vine la pachet cu dispariția tuturor simptomelor specifice sarcinii, cum ar fi grețurile matinale, sensibilitatea sânilor și altele.

Sângerări după actul sexual

Cele mai frecvente sângerări în timpul sarcinii au loc la gravidele care își continuă viața sexuală. Chiar dacă par a fi alarmante, acest tip de sângerări nu sunt periculoase și apar datorită aportului crescut de flux sanguin la nivelul uterului. Vasele mici de sânge din jurul cervixului se pot rupe, iar acestea sunt bine aprovizionate cu sânge în timpul sarcinii. Orice schimbări pe care le observe ar trebui să le discuți cu medicul tău ginecolog.

Dereglări hormonale la nivelul colului uterin 

Creșterea fluxului sanguin în timpul celor nouă luni de sarcină afectează și zona cervixului. Astfel, din cauza vascularizării puternice a țesutului și în urma efectuării unui test Papanicolau care atinge colul uterin pot apărea sângerări. În orice caz, nu trebuie să-ți faci griji, pentru că sângerarea este de tip mecanic și va dispărea la scurt timp după apariție.