Majoritatea femeilor însărcinate au tot felul de pofte alimentare. Mai mulți specialiști spun că, de fapt, poftele din timpul sarcinii sunt doar în capul gravidelor și nu au nicio legătură cu această perioadă. Se întâmplă des ca unele femei să-și dorească alimente la care nici nu ar fi visat și de care nu s-ar fi atins absolut deloc înainte de a rămâne însărcinate.
Conform unor cercetări, poftele alimentare încep în primul trimestru de sarcină și afectează între 50 și 90% dintre femeile însărcinate.
În timp ce unele femei simt nevoia de a consuma dulciuri în sarcină, altele se gândesc la combinații destul de ciudate și neașteptate.
De ce apar poftele în sarcină:
Poftele în timpul sarcinii, în general, apar atunci când nivelul de zahăr din sânge scade rapid.
Nu se știe cu exactitate de ce aceste pofte ale femeilor gravide sunt atât de puternice, dar mai multe studii au dovedit faptul că pentru majoritatea viitoarelor mămici aceste dorințe sunt mai degrabă o normă de îndeplinit decât o excepție de la regulă.
Cele mai comune pofte alimentare în timpul sarcinii:
Murăturile
Potrivit specialiștilor, gravidele care au o poftă intensă de murături ar putea avea deficiență de sodiu.
Ciocolata
Dacă ai poftă de ciocolată e posibil să te cofrunți cu lipsă de magneziu. Ar fi bine să consumi doar ciocolată neagră, întrucât nu conține adaos de zahăr, contribuie la sănătatea inimii și este plină de antioxidanți.
Fructele și legumele
Un aport considerabil de vitamine este mai mult decât benefic pentru sănătatea bebelușului din burtică, de aceea fructele și legumele trebuie să fie incluse neapărat în meniul zilnic al femeilor însărcinate.
Înghețata și produsele lactate
Dulce, răcoritoare și cu diferite arome, înghețata este consumată mai mult în sezonul cald al anului, dar femeile gravide o pot dori în orice sezon. Specialiștii recomandă viitoarelor mame să opteze pentru înghețata naturală, preparată în condiții casnice, și nu pentru cea din magazine.
Pofta accentuată de lactate este un semn că ai deficiență de calciu.
Mâncărurile cu mulți carbohidrați
Pofta de alimente cu carbohidrați a gravidelor ar putea indica nevoia de azot sau sodiu în organism. Ideal ar fi ca numărul zilnic de calorii să provină din carbohidrați complecși și zaharuri naturale (fructe, legume, produse lactate). Carbohidrații oferă energie și vin la pachet cu fibre, vitamine și minerale.
Alimentele sărate
Creșterea volumului sanguin poate influența cantitatea de sodiu din organism. Din acest motiv, multe femei gravide simt nevoia de a mânca alimente sărate, însă medicii atrag atenția asupra cantității de sodiu din mâncăruri care pot depăși cu ușurință doza necesară pentru această perioadă.