Visul de a deveni mămică s-a împlinit și numărătoarea inversă până la momentul nașterii stă să așteaptă. Cum suntem în plină iarnă, haideți să aflăm care sunt pericolele acestui anotimp pentru o gravidă ce urmează să nască.

Frigul afectează sănătatea, cu atât mai mult pe cea a unei viitoare mame, când sistemul ei imunitar este oricum slăbit. Expunerea la temperaturi joase, mult timp, nu afectează doar starea de sănătate a gravidei, dar și pe cea a fătului. Despre posibilele pericole de iarnă pentru o gravidă, dar și despre îngrijirea specială de care are nevoie o femeie însărcinată în acest anotimp alb, aflați mai multe de la dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist infertilitate.

Frigul și expunerea prelungită la temperaturi scăzute afectează sănătatea oricui, cu atât mai mult a unei femei însărcinate, al cărei sistem imunitar este oricum slăbit în această perioadă delicată. Tocmai de aceea, recomandarea principală este ca, indiferent de stadiul sarcinii, gravida să evite petrecerea multor ore în aer liber atunci când temperaturile sunt cu mult sub zero grade, frigul putând afecta greutatea fătului la naștere. Cu toate acestea, instalarea iernii nu înseamnă că o gravidă nu are voie să facă plimbări în aer liber, mai ales că temperatura corpului la gravide este mai ridicată, iar acestea pot face față frigului destul de ușor. Este recomandat însă să le efectueze la ora prânzului, când de multe ori temperaturile se mai îmblânzesc, protejând cât mai bine extremitățile sensibile la frig – mâinile, capul, picioarele, nasul, urechile și fața.

În timpul sarcinii, centrul de greutate al viitoarei mame este diferit, astfel că o gravidă este mult mai vulnerabilă pe un strat de zăpadă înghețat. Pericolul căzăturilor este mare, tocmai de aceea este recomandată purtarea unor încălțări adecvate, cu talpa joasă și cât mai aderentă. De asemenea, sunt de evitat căzăturile, de orice fel. Chiar dacă fătul este protejat de lichidul amniotic, pereții uterului sunt subțiri, iar placenta, în cazul unui impact puternic, se poate desprinde.

Chiar dacă prezența soarelui este destul de prețioasă în acest anotimp, se recomandă folosirea cremelor cu factori de protecție și, foarte important, atenție mărită la deshidratare. Pe timpul iernii, pericolul de deshidratare este mare și e necesară suplimentarea cantității de lichid – apă, ceaiuri, sucuri naturale, supe limpezi. Renunțarea la cafea sau limitarea la o singură ceașcă pe zi sunt de preferat deoarece aceasta accentuează și mai mult senzația de deshidratare.

Nu în ultimul rând, nu trebuie uitat că anotimpul alb este unul presărat cu multe răceli și viroze. Evitarea spațiilor cu foarte multă lume (mall-uri, călătorii la ore de vârf în mijloacele de transport în comun etc.), spălarea mâinilor foarte des sunt doar câteva măsuri de precauție pe care o gravidă le poate lua. La acestea se adaugă alimentația echilibrată, profitând de fructele și legumele care se pot cumpăra în acest sezon, odihnă și un minimum de exerciții fizice.

Preparatele grozave de pe mesele de sărbători sunt o tentație pentru oricine. Se recomandă prundență în alegerea meniului, cu o atenționare specială pentru preparatele cu maioneză (există pericolul de infestare cu salmonella), pentru cărnurile insuficient pregătite termic și alcool, cu desăvârșire interzis.