mamaplus

În ce situații ginecologul îți poate prescrie supliment de progesteron?

-
//
21.05.2021

La fel ca mulți alți hormoni, progesteronul este secretat în mod natural de organismul feminin. Progesteronul este produs de ovare imediat după ovulație în fiecare lună și este un element extrem de important în ciclul menstrual, dar și în menținerea sarcinii. Progesteronul ajuta la reglarea ciclului mentrual, pregătind totodată uterul pentru o eventuală sarcină, fiind hormonul responsabil de îngroșarea mucoasei uterine, pentru a putea primi ovulul fertilizat.

Dacă nu există un ovul fertilizat, nivelul de progesteron din organism scade, declanșând menstruația. Dacă, în schimb, are loc implantarea și există o sarcină, nivelul de progesteron rămâne mare, susținând altfel mucoasa uterină îngroșată pe perioada sarcinii. Acest hormon joacă un rol important și în dezvoltarea și modificarea sânilor, precum și pregătirea lor pentru alăptare.

Ce se întâmplă când nivelul de progesteron e insuficient?

În perioada fertilă a femeii, progesteronul este foarte important pentru obținerea și menținerea unei sarcini. În situația în care femeia însărcinată nu are un nivel adecvat de progesteron, pot apărea simptome precum sângerări sau spotting, care în cele din urmă pot fi însoțite de pierderea sarcinii.

În ce situații poate prescrie medicul supliment de progesteron?

Progesteronul este prescris în urma procedurilor de fertilizare in vitro, deoarece se suspectează că atunci când ovulele un prelevate, celulele ce produc progesteron sunt afectate. Progesteronul poate fi administrat sub formă orală, pe cale vaginală, sub formă de ovule sau sub formă de injecții intramusculare.

Hormonul feminin mai poate fi prescris și femeilor ce au dificultăți în a rămâne însărcinate, în cazurile de disfuncții la ovulație, în cazul femeilor trecute de 40 de ani sau în cazul femeilor cu istoric de pierderi de sarcina. În aceste cazuri, administrarea progesteronului se face aproape întotdeauna pe cale vaginală.

În unele cazuri, medicii specialiști prescriu progesteron atunci când gravidele se plâng de sângerări și spotting, iar măsura ar putea ajuta în prevenirea unui avort spontan.

Cel mai frecvent, în aceste cazuri, administrarea progesteronului suplimentar se face sub formă de ovule, pe cale vaginală.