

Multe femei consideră că, în timpul sarcinii, e normal să mânânce orice și să crească crească oricât de mult în greutate. Însă numărul de kilograme pe care le are viitoarea mamă în timpul sarcinii este important atât pentru sănătatea ei, cât și pentru cea a copilului.
Specialiștii spun că greutatea normală în timpul sarcinii depinde de la o femeie la alta și variază în funcție de indicele de masă corporală (IMC) avut înainte ca femeia să rămână însărcinată. Câte kilograme e bine să adaugi când ești însărcinată și la ce riscuri te expui în cazul în care pui prea multe kilograme sau prea puține?
Greutatea pe care o femeie o are în timpul sarcinii variază în funcție de înălțimea ei, de constituție și de numărul de kilograme pe care îl avea înainte de a obține sarcina. Dacă te întrebi câte kilograme ar trebui să acumulezi în sarcină, răspunsul este că, în mod normal, între 10 și 12 kg. Pentru mai multă precizie, se calculează în funcție de datele fiecărei femei.
Dacă înainte de sarcină, femeia era:
Kilogramele adunate în timpul sarcinii se datorează nu doar creșterii copilului, ci și faptului că organismul depozitează grăsime, pregătindu-se să furnizeze lapte după nașterea copilului. Dacă numărul de kilograme puse în sarcină este prea mare sau prea mic, atât mama, cât și copilul pot dezvolta probleme de sănătate.
Dacă te îngrași prea mult în timpul sarcinii, în primul rând îți pot crește valorile tensiunii arteriale și poți face preeclampsie, o afecțiune specifică sarcinii. De asemenea, prea multe kilograme depuse pot crește glicemia și te vei afla la risc de a dezvolta diabet gestațional. Acesta dispare de obicei după naștere, însă îți va crește riscul de a dezvolta în viitor diabet de tip 2.
Apoi, o greutate mai mare decât ar fi normal va duce la nașterea unui copil prea mare, ceea ce poate da complicații în timpul nașterii (de exemplu, necesitatea unei cezariene). În plus, copilul va suferi de obezitate din primii ani de viață, iar femeia poate rămâne cu multe kilograme în plus după naștere, fiind la risc să devină ea însăși obeză.
Nici un număr prea mic de kilograme nu este sănătos. Dacă nu acumulezi suficiente, copilul se poate naște prematur și va avea o greutate foarte mică (mai puțin de 2,5 kg). Unii dintre copiii născuți prea mici pot avea dificultăți de hrănire la sân, pot avea un risc crescut de a dezvolta diferite afecțiuni și pot întâmpina probleme de creștere. Totuși, multe dintre femeile care sunt slabe în mod natural rămân slabe și în timpul sarcinii și nasc copii sănătoși.