mamaplus

Ce se întâmplă cu bebelușul din burtică dacă femeia gravidă doarme pe spate?

-
//
28.10.2020

Deși medicii afirmă că poziția pe stânga este cea mai binevenită atunci când vine vorba despre perioada sarcinii, sunt multe femei însărcinate care se întreabă dacă ar putea să doarmă mai des pe spate, în special în ultimul trimestru de sarcină. Potrivit unui studiu publicat în revista The Journal of Physiology, această practică este una foarte periculoasă.

Autorii studiului spun că femeile însărcinate care dorm pe spate în ultima parte a sarcinii ar putea cauza probleme de sănătate fătului. Aceasta este prima cercetare în cadrul căruia specialiștii au monitorizat simultan somnul bebelușilor și poziția de dormit a viitoarelor mame.

În urma studiului, specialiștii au constat că, din săptămâna 28 de sarcină, dormitul pe spate poate determina nașterea unui copil mort.

Aceștia au explicat că atunci când mamele dorm pe spate, fătul devine mai puțin activ. Potrivit specialiștilor, acesta este activ doar când mama doarme pe o parte. În urma monitorizărilor, cercetătorii au descoperit că atunci când femeile însarcinate și-au schimbat poziția, de exemplu dintr-o parte, pe spate, bebelușul a devenit rapid liniștit sau nemișcat.

La realizarea studiului au participat 30 de femei însărcinate aflate între săptămâna 34 și săptămâna 38 de sarcină, care purtau în pântec copii sănătoși. Poziția de somn a viitoarelor mame a fost investigată cu ajutorul unor camere cu infraroșu. În același timp, specialiștii de la Universitatea din Auckland au monitorizat ritmul cardiac al mamei și fătului.

Coordonatorul studiului, profesorul Peter Stone a avertizat că în situația în care copilul nu este sănătos, precum în cazul celui cu o dezvoltare slabă, bebelușul ar putea să nu tolereze efectul dormitului pe spate al mamei.