Colesterolul este o grăsime de care corpul are nevoie pentru a funcționa. Totuși, prea mult colesterol în sânge poate duce la blocarea vaselor sangvine și la creșterea riscului apariției bolilor cardiovasculare, precum și creșterea riscului de infarct.
În sarcină, creșterea colesterolului face parte din modificările prin care corpul femeii trece. Pot apărea probleme legate de colesterolul mărit, doar dacă înainte de concepție, femeia avea hipercolesterolemie.
Nivelul mare de colesterol din timpul sarcinii este necesar pentru producția hormonilor estrogen și progesteron, vitale pentru dezvoltarea fătului și ducerea sarcinii la bun sfârșit. Organismul bebelușului utilizează colesterolul mamei pentru dezvoltarea armonioasă a creierului și a sistemului limbic.
Nivelul colesterolului începe să se modifice începând cu semestrul al doilea de sarcină, atinge un vârf în trimestrul al treilea, iar apoi începe să revină la normal după a patra săptămână de la naștere. Nivelul colesterolului la gravide este în general cu 25 până la 50% mai mare decât cel normal.
Ce se întâmplă cu bebelușul:
Medicii nu recomandă tratarea hipercolesterolemie în sarcină, decât dacă există riscul unor probleme cardiovasculare. O tensiune crescută în sarcină poate amenința viața mămicii și a bebelușului. În timp ce un colesterol scăzut în sarcină poate conduce la naștere prematură și greutate scăzută a bebelușului la naștere.
Problemele majore apar doar dacă mama a avut colesterolul mărit înainte de sarcină. În cazul în care viitoarea mămică urma un tratament cu statine pentru reducerea colesterolului, medicii recomandă stoparea lui. Potrivit unor studii, medicamentele pentru reducerea colesterolului crește riscul apariției malformaților congenitale la bebeluș. Alte studii, în schimb, nu le consideră dăunătoare. Pentru că datele nu sunt foarte concludente nici într-o tabără, nici în alta, medicii recomandă, totuși, evitarea utilizării acestora.
Dieta în sarcină:
Bebelușii ale căror mame au avut probleme cu colesterolul înainte de sarcină sunt de cinci ori mai predispuși riscului de a avea probleme cu colesterolul la maturitate.
Pentru a ține nivelul colesterolului sub control, este indicată o dietă echilibrată, cu legume, fructe și fibre. Specialiștii spun că usturoiul poate fi și el de ajutor în scăderea colesterolului. Este recomandat, însă, să-l eviți pe măsură ce te apropii de naștere, pentru că usturoiul mărește timpul de coagulare, deci crește riscul hemoragiilor. În perioada alăptării, usturoiul nu este o problemă, ba chiar se pare că bebelușilor le place gustul acestuia în laptele matern.
De asemenea, evită grăsimile saturate și nu uita de mișcare. Cere sfatul medicului în legătură cu exercițiile fizice pe care le-ai putea face, ca gravidă.
Dacă medicul consideră că nivelul colesterolului este prea mare, va cere cu siguranță reefectuarea testelor după nașterea bebelușului.
Pentru orice îngrijorare legată de nivelul colesterolului, cere sfatul medicului care îți urmărește sarcina.