mamaplus

Ce riscuri prezintă sângerările din primele săptămâni de sarcină?

-
//
29.01.2021

În primul rând, informația de mai jos este valabilă doar pentru cazurile când sarcina a fost confirmată și se exclude instalarea menstruației. Sângerarea vaginală în primul trimestru de sarcină poate fi cauzată de mai mulți factori diferiți. Sângerarea afectează 20% până la 30% din toate sarcinile, iar multe femei se întreabă cât este normal și invers. 

Aproximativ 2% dintre toate sarcinile sunt ectopice, fătul nu este în interiorul uterului, iar sângerarea vaginală poate fi un semn al unei sarcini ectopice. O sarcină ectopică poate pune viața femeii în pericol. Orice sângerare în timpul sarcinii timpurii, ar trebui să determine un apel către medicul dumneavoastră pentru o evaluare imediată.

Sângerarea poate apărea la începutul sarcinii din cauza următorilor factori:

  • Sângerarea implantării poate să apară oricând, între 6 și 12 zile după concepție. Fiecare femeie va experimenta sângerarea implantării în mod diferit - unele vor observa cu ușurință câteva pete în decursul a câteva ore, altele pe parcursul câtorva zile sau deloc.
  • Un tip de infecție în cavitatea pelviană sau în tractul urinar poate provoca sângerări.
  • După actul sexual, unele femei pot sângera, deoarece colul uterin este foarte delicat și sensibil. Trebuie să întrerupeți actul sexual până când discutați cu medicul.

Care sunt cauzele sângerărilor în timpul primului trimestru de sarcină?

Sângerarea implantării 

Sângerarea implantării este o formă de sângerare care are loc atunci când oul fertilizat este implantat în peretele uterului, în jurul perioadei menstruale preconizate. Sângerarea prin implantare este de obicei mai ușoară decât o perioadă obișnuită de menstruație.

Amenințare de avort spontan

S-ar putea să vi se spună că aveți o amenințare de avort dacă suferiți sângerări sau crampe. Fătul este cu siguranță încă în interiorul uterului (bazat, de obicei, pe un examen care utilizează ultrasunete), dar rezultatul sarcinii este încă în discuție. Acest lucru poate apărea daca aveți o infecție, cum ar fi o infecție a tractului urinar, sunteți deshidratată, utilizați anumite medicamente, ați avut traume fizice sau fătul se dezvoltă anormal. În afară de aceste motive, avorturile amenințătoare nu sunt, în general, cauzate de lucrurile pe care le faceți, cum ar fi ridicarea unor obiecte grele, sexul sau stresul emoțional.

Avort spontan complet

Este posibil să aveți un avort spontan dacă sângerarea și crampele au slăbit semnificativ și uterul pare să fie gol la ecografie. Asta înseamnă că ați pierdut sarcina. Aceasta este cea mai frecventă cauză de sângerare în primul trimestru de sarcină.

Avort spontan incomplet

Este posibil să aveți un avort incomplet, în cazul în care examenul pelvin arată că colul uterin este deschis și că încă mai trece sânge, cheaguri sau țesut. Cervixul nu trebuie să rămână deschis pentru foarte mult timp. În caz contrar, indică faptul că avortul spontan nu a fost finalizat.

Eșec embrionar

Este posibil să aveți un eșec embrionar. O ecografie ar arăta dovezi ale unei sarcini intrauterine, dar embrionul nu a reușit să se dezvolte așa cum ar trebui în locația potrivită. Acest lucru se poate întâmpla dacă fătul a fost anormal într-un fel sau altul, în general, din cauza a ceea ce ați făcut sau nu.

Sarcina fără embrion

Este o cauză frecventă a pierderii timpurii a sarcinii. Se produce atunci când ovulul fertilizat dezvoltă o placentă și o membrană, dar nu un embrion. Sarcina cu ou clar se produce de obicei în primele câteva săptămâni de sarcină.

Decesul intrauterin

Este posibil să aveți un deces intrauterin fetal (denumit și IUFD, avort pierdut sau deces embrionar) dacă copilul în curs de dezvoltare moare în interiorul uterului. Acest diagnostic ar fi bazat pe rezultatele ultrasunetelor și poate apărea oricând în timpul sarcinii și din oricare alt motiv pentru care apare un avort în primele etape ale sarcinii. Totuși, este foarte puțin probabil ca acest lucru să apară în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină.

Sarcina extrauterină

Este posibil să aveți o sarcină ectopică (sau extrauterină). Acest lucru se va baza pe antecedentele medicale, pe ecografie și, în unele cazuri, pe rezultatele de laborator. Sângerarea de la o sarcină ectopică este cea mai periculoasă cauză a sângerării în primul trimestru. O sarcină ectopică apare atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului..