Femeile care rămân însărcinate după vârsta de 35 de ani trebuie să fie conștiente de faptul că nu va fi la fel de ușor cum este în cazul femeilor care rămân gravide în jurul vârstei de 25 de ani. Cu toate acestea, trebuie să știți că este posibilă o sarcină sănătoasă și după vârsta de 35 de ani. Este important să ai un stil de viață sănătos și să mergi regulat la controale medicale.
La vârsta de 35 de ani și peste, o femeie este considerată din punct de vedere medical de vârstă maternă avansată. Asta NU înseamnă în niciun caz că o femeie de 35 de ani sau trecută de această vârstă nu mai poate avea copii sau nu poate duce o sarcină sănătoasă. Deși fizic ne simțim bine, organele noastre îmbătrânesc, iar factorii de risc sunt crescuți.
În medicină, o sarcină geriatrică este cea care apare la o femeie cu vârsta peste 35 de ani. Deși în trecut medicii foloseau noțiunea de ”sarcină geriatrică”, astăzi se folosește mai mult termenul de „vârstă maternă avansată”.
Care sunt riscurile unei sarcini geriatrice?
Naşterea prematură. Riscul de naștere prematură crește odată ce ne apropiem de vârsta de 40 de ani și peste. Acest risc este cauzat de o serie de factori precum:
- placenta praevia (inserția anormală a placentei, plasată prea jos în uter)
- diabetul gestațional
- anumite tehnici de asistare reproductivă şi chiar utilizarea unor tratamente puternice sau a unor proceduri invazive pot avea că efect creşterea riscului de naştere prematură
Comparativ cu mamele de 30- 34 de ani, femeile în jurul vărstei de 40 de ani au un risc cu 14% mai mare de a avea o naştere înainte de termen.
Defecte cromozomiale la copil
Pe măsura înaintării în vârstă, ovulele care sunt prezente încă de la naștere îmbătrânesc. De asemenea și au o probabilitate mai mare de a dezvolta anomalii cromozomiale. Anomaliile cromozomiale apar la copii indiferent de vârstă mamei. Totuși, frecvența trisomiilor crește cu vârsta, mărindu-se exponențial după 35 de ani.
Cel mai des întâlnit defect cromozomial corelat cu vârsta mamei este, fără doar şi poate, trisomia 21 (apariţia unui cromozom în plus în perechea 21 de cromozomi), cunoscută sub denumirea de sindromul Down.
Pe lăngă această maladie, pot să apară şi alte anomalii cromozomiale, caracteristice unor boli precum:
- sindromul Edwards, o condiție amenințătoare de viață chiar înainte de naştere;
- sindromul Patau, care provoacă anomalii cardiace, ale creierului şi ale coloanei vertebrale;
- sindromul Klinefelter, care afectează copiii de sex masculin, provocănd o serie de tulburări la pubertate, din cauza existenței unui cromozom X în plus, etc.
Pentru a preveni acestea este necesar să vă faceți toate analizele înainte de a decide să rămâneți însărcinată și să țineți sarcina sub control pe parcursul celor 9 luni.
Probabilitate crescută a naşterii prin cezariană
Problemele de travaliu sunt mai frecvente la femeia peste 35 ani, în special dacă este pentru prima oară gravidă. De asemenea, crește riscul de placenta praevia (condiție în care placenta acoperă colul uterin).
Decizia de a naşte prin cezariană este accentuată de o serie de factori: naştere anterioară tot prin cezariană, primiparitate, concepție dificilă, presupunând asistare reproductivă, hipertensiune cronică, diabet gestațional, preeclampsie, placenta previa, etc.