mamaplus

Ce faci dacă testul la sarcină este pozitiv, dar la ecografie sarcina nu se vede?

-
//
14.05.2021

Dacă îți dorești mult să devii mamă, ești probabil foarte atentă la orice semnal nou pe care ți-l transmite corpul tău, iar atunci când vine data la care ar trebui să-ți apară menstruația, devii chiar un pic stresată. Această reacție este absolut normală, mai ales că aștepți atât de mult să vezi acele două liniuțe pe testul de sarcină. Totuși, să știi că cele două liniuțe sunt doar un semnal că ar trebui să mergi la o consultație la medicul ginecolog pentru a te convinge că embroinul s-a implantat în uter.

Potrivit medicului ginecolog-obstetrician Ecaterina Gorceag, dacă în timpul ecografiei transvaginale nu este localizată sarcina, atunci există trei explicații și pași de urmat.

Așadar, dacă embrionul nu poate fi vizualizat la ecografie, iar nivelul de ƅ-HCG este mai mare de 1000 MI/l, ar putea fi trei cauze principale:

  • Sarcina este în UTER și se dezvoltă normal, dar este prea ”mică” ca să fie vizualizată ecografic. Testele contemporane de sarcină sunt foarte sensibile și pot fi pozitive chiar peste 3 zile după concepere. La ecografie sarcina se va vizualiza clar la 3 săptămîni după concepere sau peste 5 săptămîni după ultima menstruație.
     
  • Dacă aveți eliminări sangvinolente, atunci nu se exclude un AVORT SPONTAN COMPLET, după care testul la sarcină poate fi pozitiv o perioadă.
     
  • Ar putea fi vorba despre o sarcina EXTRAUTERINĂ care este prea ”mică” pentru vizualizare ecografică.

”Dacă există suspiciune de sarcină extrauterină, nu ar fi cazul să panicăm. Sunt necesare mai multe măsurători de HCG cu diferența 48-72 de ore și ultrasonografia transvaginală în dinamică.”, susține medicul ginacolog-obstetrician Ecaterina Gorceag.

În cazul în care nivelul de ƅ-HCG va scădea considerabil în descurs de 2-3 zile, ar putea fi vorba despre un avort spontan complet, astfel încât la scurt timp va începe și menstruația.

În cazul unei sarcini extrauterine, dozarea gonadotrofinelor coriale de obicei mai scăzute decât sarcina intreuterină:

  • Negativă 50-20 UL – elimină posibilitatea sarcinii ectopice;
  • Între 100 și 1000 UL – ou mort sau pe cale de a muri;
  • Peste 1000 UL – sarcină vie, ruptura iminentă.

În sarcina ectopică există o rată substanțială a morții materne din cauza hemoragiei și a șocului care se produc rapid. Testarea HCG, ecografia și laparoscopia sunt intervențiile recomandate de medicii ginecologi-obstetricieni în aceste cazuri.