Poate ai auzit fel și fel de restricții în jurul tău pe care să le iei în considerare în timpul perioadei de sarcină. Totodată, medicul tău știe cel mai bine de ce alimente trebuie să te ferești și care îți sunt benefice atât ție, cât și bebelușului din burtică. Vezi care sunt indicațiile și contraindicațiile consumului de miere în perioada de sarcină.
Consumul de miere nu este potrivit în cazul bebelușilor. Mierea poate conține o bacterie care, la rândul său, poate să producă botulismul infantil, cea mai frecventă formă de botulism care apare la bebelușii cu vârsta cuprinsă între șase săptămâni și șase luni. Intestinele bebelușului până la vârsta de un an nu sunt suficient de mature astfel încât să distrugă bacteria, de aceea Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (engl. CDC) nu recomandă consumul de miere în cazul bebelușilor mai mici de un an.
În ceea ce privește perioada de sarcină, nu ești expusă niciunui risc. Prin urmare, poți consuma miere în timpul sarcinii.
Există atât miere pasteurizată, cât și cea crudă, nepasteurizată. Nu există studii care să prevadă riscurile consumului de miere crudă în timpul sarcinii, dar asta nu înseamnă că te vei îngrijora în plus. Cel mai bine este să stai de vorbă cu medicul tău cerându-i sfatul în legătură cu consumul de miere nepasteurizat. De altfel, consumul de miere crudă nu produce riscul apariției listeriozei la fel cum se întâmplă în cazul brânzeturilor nepasteurizate și al cărnii de pasăre.
Listerioza este o boală infecțioasă al cărei bacil este responsabil de avorturi și de infecții neuromeningeene. Apare rar în cazul oamenilor care, la rândul lor, se contaminează, de cele mai multe ori, pe cale digestivă consumând alimente care conțin bacilul.
Iată care sunt motivele pentru care este sigur ca o femeie însărcinată să consume miere, și anume:
Sistemul digestiv poate face față bacteriei
Flora intestinală a adultului poate preveni înmulțirea bacteriilor, prin urmare va preveni și dezvoltarea botulismului. Așadar, botulismul nu se poate dezvolta într-un tract digestiv sănătos, într-o floră intestinală puternică. Chiar dacă sistemul imun al gravidei pare să fie slăbit, nu există niciun risc de a consuma miere în timpul perioadei de sarcină.
Neurotoxina care cauzează infecția cu botulism nu va trece către fătul din burtică
În acest caz, un studiu de specialitate a arătat cum această neurotoxină devine mult prea „grea” pentru a trece prin placentă și, ulterior, spre bebeluș. De asemenea, în studiile efectuate asupra gravidelor cu botulism, nu s-a descoperit vreo legătură între botulismul mamei și bebelușul din burtică.
Femeile gravide care suferă de orice altă anomalie gastrointestinală sau digestivă (de exemplu, boala Crohn) ar trebui să aibă mai multă precauție în privința consumului de miere în timpul sarcinii. Totodată este important să discuți cu medicul tău despre frecvența consumului de miere sau despre administrarea, în paralel, a unor antibiotice.
Tratamentul cu antibiotic poate avea un impact asupra florei intestinale făcându-l, așadar, sensibil oricărui tip de infecție.
Dacă medicul tău ți-a sugerat să elimini excesul de zahăr sau dacă te confrunți cu diabet gestațional, să nu uiți că și mierea este un substitut al zahărului și este necesar să reduci și consumul de miere, nu doar pe cel de zahăr.