mamaplus

Cât de benefic este mersul pe jos în sarcină și la ce trebuie să fii atentă?

-
//
10.11.2021

Mersul pe jos este una din activitățile fizice recomandate de majoritatea medicilor ginecologi, pentru că este o modalitate excelente de a rămâne în formă pe întreaga durată a sarcinii. Evident, nu ar trebui să compari performanțele sau pașii pe care îi făceai zilnic înainte de a rămâne însărcinată. Tot de ce ai nevoie este o pereche de pantofi comodă și dorința de a fi mereu în formă. Reține bine însă: fără recomandarea medicului ginecolog care îți monitorizează sarcina, nu ar trebui să-ți testezi forțele proprii la jogging.

Chiar dacă nu poți face niciun alt sport, 30 de minute de mers pe jos în sarcină în fiecare zi te ajută să reduci durerile de spate, să ții kilogramele sub control, să reduci riscul de constipație, diabet gestațional și preeclampsie. Mersul pe jos în sarcină normalizează tensiunea arterială și reduce riscul de tromboză venoasă profundă. Pentru că îți întărește toată musculatura, mersul pe jos în sarcină te ajută să naști mai ușor și să revii mai repede în forma de dinainte de a rămâne însărcinată. Iar beneficiile mersului pe jos în sarcină nu se opresc aici: te ajută la eliberarea stresului, îți induce un somn mai odihnitor și te ferește de depresia pre și postnatală.

Când nu ești foarte familiarizată cu a face mișcare în mod constant, specialiștii recomandă să începi cu 15-30 minute de mers pe jos, de 3-4 ori pe săptămână și apoi să ajungi la cca. 60 de minute de mers pe jos în aproape toate zilele săptămânii.

Poți să practici această activitate atât timp cât de simți confortabil și cât medicul îți va permite. În general, specialiștii recomandă cam 150 de minute de mers pe jos într-o săptămână.

Primele sfaturi pentru graviduțele care practică mersul pe jos:

  • Nu-ți măsura performanța față de nivelul de fitness de dinainte de sarcină. În timpul sarcinii, ideea este să menții nivelul de fitness, nu să îl îmbunătățești.
     
  • Fii conștientă de simțul alterat al echilibrului. O burtică mare îți schimbă centrul de greutate, așa că va dura ceva timp să te obișnuiești să mergi cu o greutate suplimentară în jurul mijlocului.
     
  • Nu te plimba pe o vreme extrem de caldă și nici în zilele foarte reci. Este foarte ușor să te supraîncălzești în timpul exercițiilor fizice, așa că alege o bandă de alergare atunci când vremea nu este ideală.
     
  • Ascultă-ți corpul, cu atenție! Acum nu este momentul să-ți testezi limitele de fitness. Dacă corpul îți spune să pui frână, fă-o! Să-ți fie sete, să fii obosită sau amețită, nu este bine pentru tine sau pentrucopilul tău.

De ce să mergi pe jos când ești însărcinată?

Iată câteva stimulente suplimentare pentru a face niște pași suplimentari în fiecare zi:

  • Îți menține inima puternică și mușchii tonifiați. O mamă mai puternică va îndeplini mai ușor cerințele maternității.
  • Te poate ajuta să ai un travaliu mai scurt și mai ușor.
  • Arde caloriile, ceea ce ajută la prevenirea creșterii în greutate.
  • Îți menține corpul în formă, ceea ce oferă protecție împotriva diabetului gestațional și a preeclampsiei.
  • Vei putea face exerciții fizice mai ușor după ce vei naște, deoarece ai deja o rutină de exerciții.
  • Elimină riscul de constipație.
  • Oricine o poate face.