La 12 zilei după concepție și formarea sacului amniotic, apare și lichidul amniotic ce umple sacul care înconjoară embrionul aflat în curs de dezvoltare. De-a lungul celor nouă luni de sarcină, lichidul amniotic protejează copilul de traume și șocuri exterioare, împiedică comprimarea cordonului ombilical, ajută la menținerea unei temperaturi constante în uter, protejează împotriva infecțiilor, îi permite bebelușului să se miște pentru că mușchii și oasele sale să se dezvolte în mod corespunzător și ajută sistemul digestiv și respirator să se dezvolte pe măsură ce bebelușul înghite și excretă.

În primele 14 săptămâni de sarcină, lichidul trece din sistemul tău circulator în sacul amniotic. La începutul celui de-al doilea trimestru, bebelușul începe să înghită lichidul, să-l transmită prin rinichi și să-l excrete ca urina, pe care apoi îl înghite din nou, reciclând tot volumul de lichid amniotic la fiecare câteva ore. (Da, asta înseamnă că cea mai mare parte a lichidului este în cele din urmă urina bebelușului!). Deci, bebelușul joacă un rol important în menținerea unei cantități adecvate de lichid în sacul amniotic. Uneori, totuși, acest sistem eșuează, rezultând fie prea mult sau prea puțin lichid - ambele situații pot prezenta probleme.

În condiții normale, cantitatea de lichid amniotic crește până la începutul celui de-al treilea trimestru. La 34 până la 36 de săptămâni de sarcină, poți avea aproximativ un litru de lichid amniotic. După aceea, nivelul de lichid amniotic scade treptat, până când dai naștere.

Ce este Olihidromatoza?

Când lichidul amniotic are o cantitate mai mică decât normal, în orice moment al sarcinii, acesta se numește olihidromatoza. În cazul în care exista prea mult, se numește Polihidromatoza. Aproximativ 4% din femeile însărcinate au prea puțin lichid, de obicei, în trimestrul al treilea.

Indicele de lichid amniotic: cum se calculează și ce reprezintă?

Medicul tău poate suspecta această problemă dacă menționezi că ai scurgeri vaginale, dacă măsori prea puțin pentru săptămâna de sarcină în care te afli sau dacă nu simți că bebelușul tău se mișcă prea mult. Medicul se va uita, de asemenea, și la alte aspecte: dacă ai avut anterior un bebeluș cu creștere restricționată, dacă ai hipertensiune arterială cronică, preeclampsie, diabet sau lupus; sau dacă ai depășit data preconizată a nașterii.

Pentru a afla ce se întâmplă, medicul tău îți va face o ecografie. Acesta va măsura cele mai mari “buzunare” ale lichidului amniotic, în patru secțiuni diferite ale uterului, pentru a vedea rata indicelui de lichid amniotic (ILA). O măsurare normală a cantității de lichid amniotic, pentru trimestrul al treilea, este între 5 și 25 de centimetri (cm). Un nivel total mai mic de 5 cm este considerat scăzut. Medicii pot măsura cantitatea de lichid prin câteva metode diferite, dar cel mai frecvent mod de măsurare a indicelui de lichid amniotic (ILA) este ecografic.