mamaplus

Au voie gravidele să țină cure de slăbire? Cât pot mânca în sarcină?

-
//
18.08.2020

Pe lângă numărul kilogramelor câştigate şi sarcină, slăbire spectaculoasă sau din contră stagnarea greutății de imediat după naştere ani de zile, alte subiecte incendiare vizavi de femeile însărcinate sunt meniul gravidelor şi poftele lor. Cât au voie să mănânce în sarcină? Sunt ele îndreptățite să poftească diverse alimente?

Sarcina este o perioadă cu stări şi senzații diverse în viața unei femei. Fiecare gravidă trăieşte propria experiență - unele au o poftă exagerată de mâncare, altele din contră. Pe măsură ce lunile trec, dorințele, senzațiile, trăirile femeilor însărcinate se schimbă, se diversifică. Împreună cu medicul obstretician se va monitoriza starea mamei şi inclusiv numărul de kilograme acumulate. Observațiile celor din jur, poate nu cu rea intenție, nu sunt mereu folositoare unei viitoare mame şi aşa „bombardată” de schimbări pe toate planurile. Aşadar, medicii sunt în măsură să vă sfătuiască.

Mâncăm cât pentru doi în sarcină?

Ei bine, auzim tot mai des „o gravidă nu trebuie să mănânce pentru doi” şi conform medicilor din lumea întreagă această informație este adevărată că nevoile calorice ale femeilor însărcinate cresc doar cu 15% la sută față de rația normală. Mai pe scurt, la începutul sarcinii o femeie care consumă 1800 kcal zilnic are nevoie de 270 kcal în primul trimestru. În trimestrul al doilea de sarcină sunt necesare circa 300 kcal în plus faţă de dieta normală, iar în ultimul trimestru 400 kcalorii pe lângă cele 1800.

De ce nu sunt permise curele de slăbire?

Chiar dacă aparent o gravidă a luat prea multe kilograme în raport cu luna sarcinii, înălțimea sa etc., curele de slăbire sunt contraindicate. Fătul are nevoie de glucoză pentru a creşte, iar dietele sărace în carbohidrați pot afecta dezvoltarea cerebrală a copilului. Acesta este doar un singur aspect din lanțul efectelor negative pe care o dietă restrictivă le-ar putea avea în timpul sarcinii.

De ce au gravidele pofte?

Mai ales partenerii viitoarelor mame au poveşti despre drumurile făcute noaptea la supermarket pentru a cumpăra murături, fructe, înghețată. Însă apariția poftelor pentru alimente exotice sau pentru alimente greu de găsit ori la ore nepotrivite nu este neapărat obligatorie. Însă, conform observațiilor medicilor unele pofte precum pofta de alimente sărate pot fi conectate cu creşterea volumului de sânge, sodiumul este esențial pentru menținerea echilibrului fluidelor în organism.