mamaplus

7 lucruri pe care ar trebui să le știe mămicile aflate la a treia sarcină

-
//
15.09.2021

Tocmai ai văzut cele două liniuțe pe testul de sarcină și nu îți vine să crezi ce ți se întâmplă? Ei bine, este adevărat că în majoritatea cazurilor, a treia sarcină vine ca o avalanșă, fiind un șoc plăcut și diferit de ceea ce a simțit femeia la prima sarcină. Bucurie, neliniște și o nouă provocare neașteptată. Cam asta ai putea simți în primele zile. Odată ce entuziasmul trece pe planul doi, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să mergi la cabinetul ginecologului pentru un plan de analize. Ce diferențe observă femeile la a treia sarcină și la ce ar trebui să te aștepți, află în continuare.

Vârsta și starea de sănătate a mamei influențează mult evoluția sarcinii

Dacă a treia sarcină intervine după vârsta de 30-35 de ani și mai mult, ceea ce se întâmplă destul de des, atunci medicii le recomandă femeilor să aibă grijă ca toate analizele și investigațiile recomandate să fie efectuate la timp. Pe măsura înaintării în vârstă, organismul femeii suferă schimbări, iar anumite boli cronice pot ieși la iveală anume în perioada sarcinii, când sistemul imunitar este slăbit. Bolile cronice care nu pot fi vindecate de-a lungul vieții reprezintă adesea o amenințare semnificativă atât pentru dezvoltarea fătului cât și pentru sănătatea mamei.

Vei fi mult mai relaxată 

În mod cert, la a treia sarcină femeile se simt mult mai încrezute și știu bine ce-i de făcut. Dincolo de asta, ar trebui să fie totuși atente, pentru că s-ar putea să apară anumite simptome pe care nu le-au simțit niciodată și atunci ar fi indicat să se adreseze la medicul ginecolog care monitorizează sarcina.

Stările de rău, mai des întâlnite la a treia sarcină

Greața, amețelile, arsurile stomacale sau constipația sunt simptome neplăcute pe care le resimt o bună parte dintre gravide. Sunt multe femei care la primele două sarcini nu au avut deloc toxicoză, iar la a treia s-au confruntat cu o toxicoză insuportabilă. Și în acest caz, vârsta femeii joacă un rol esențial. Mai mult decât atât, dacă perioada de recuperare dintre a doua și a treia sarcină nu a fost suficient de mare, atunci stările de rău ar putea fi la ordinea zilei, spun specialiștii.

Placenta joasă, tipică pentru a treia sarcină

Sarcina joasă, cum se spune în popor, nu este altceva decât fenomenul placentei jos inserate sau placenta praevia care apare atunci când ea acoperă o parte sau întreg colul cervical, în ultimele luni de sarcină. De obicei, această problemă apare la femeile care nu sunt la prima sarcină și au avut operații anterioare la nivelul uterului (naștere cezariană, operație de înlăturare a unui fibrom uterin, chiuretaj). În cele mai multe cazuri, ginecologii recomandă odihna la pat, evitarea contactului sexual și a exercițiilor fizice. Acest diagnostic crește probabilitatea că femeia va naște prin cezariană, deoarece nașterea naturală ar presupune multe riscuri.

Risc crescut de diastază abdominală

Deși nu este valabil pentru absolut toate femeile, este totuși mai bine să fie informată din timp despre anumite riscuri decât să fii luată prin surprindere atunci când se întâmplă asta. Diastaza abdominală constă în separarea parțială sau completă a mușchilor drepți abdominali și poate apărea în cea de-a doua jumătate a sarcinii. Problema apare mai des la a treia sarcină, însă este valabilă și pentru prima sarcină, însă în cazuri mai rare. În timpul sarcinii creșterea uterului determină întinderea mușchilor abdominali. Sarcinile multiple, mai ales dacă între nu s-a remediat problema, cele gemelare, vârsta de peste 35 ani a mamei sau greutatea mare a copilului sunt câteva din cauzele favorizante ale diastazei abdominale. Un kinetoterapeut i-ar putea oferi mamei câteva recomandări importante privind prevenirea sau recuperarea după diastaza abdominală.

Anemia

Riscul de a dezvolta anemie feriprivă crește cu fiecare sarcină. Cantitatea de hemoglobină din celulele roșii din sânge scade, ceea ce duce la deficitul de oxigen de la nivelul placentei. Și copilul suferă din cauza acestui factor. De asemenea, atunci când suferă de anemie, o femeie poate prezenta slăbiciune, letargie, bătăi neregulate ale inimii, dificultăți de respirație, vedere încețoșată ,etc. Pentru a preveni anemia în sarcină, se recomandă să adoptați o dietă echilibrată și să luați suplimente de fier.

La a treia naștere, travaliul al putea dura mai puțin

Chiar dacă nu există o regulă generală în acest sens, de-a lungul timpului s-au făcut unele observații științifice în urma cărora s-a constatat că durata medie a travaliului diferă de la o naștere la alta. Dacă la prima sarcină travaliul durează, în medie, 18 ore, la cea de-a doua naștere media scade până la 8 ore! Prin urmare, cercetătorii spun că la a treia naștere travaliul ar putea avea aceeași durată ca la a doua naștere sau poate fi mult mai scurt. Ține minte totuși că fiecare naștere este diferită, inclusiv la aceeași femeie.