mamaplus

5 tipuri de exerciții fizice sigure pe care le poți face în timpul sarcinii

0
//
27.11.2020

Dacă te numeri printre viitoarele mămici, nu uita să incluzi și sportul în programul zilnic, întrucât vei avea parte de numeroase beneficii atât asupra sarcinii și fătului, cât și asupra sănătății fizice și psihice. Este important să eviți exercițiile sportive care necesită un efort prea mare și, împreună cu medicul tău, să discuți despre tipurile de sport recomandate în timpul sarcinii. Îți prezentăm mai jos 5 tipuri de exerciții fizice sigure pe care le poți face în această perioadă.

Exercițiile Kegel

Acest tip de exerciții poate reduce două mari complicații în sarcină: apariția hemoroizilor și pierderea controlului vezicii urinare. Exercițiile Kegel pregătesc mușchii pelvieni pentru a se întinde în timpul travaliului și a-i permite bebelușului să se nască.

Yoga

Yoga se recomandă în timpul sarcinii pentru a elimina orice stres și a relaxa corpul viitoarei mămici. Mai multe studii spun că yoga îmbunătățește calitatea somnului, reduce stresul și anxietatea, scade durerile de cap și dificultățile de respirație, dar poate preveni riscul de naștere prematură.

Dansul

Întrucât în timpul sarcinii imunitatea femeii scade, există riscul ca aceasta să se îmbolnăvească ușor. Din acest motiv, gravidelor li se recomandă să danseze în această perioadă, pentru că dansul ajută la întărirea sistemului imunitar. Viitoarele mămici însă nu trebuie să exagereze cu săriturile sau cu rotirile. De asemenea, mișcările de dans provoacă dispoziție bună și permit evitarea kilogramelor în plus, crescând tonusul muscular.

Înotul

Potrivit mai multor specialiști în sport, înotul este considerat cel mai sigur mod de întreținere fizică în timpul sarcinii. Acest tip de sport ameliorează starea de oboseală, reduce grețurile matinale, arde caloriile și ajută la menținerea unei greutăți optime, crește tonusul muscular, ușurând travaliul. Gravidele însă trebuie să evite scufundările sau schiul nautic, pentru a nu apărea accidente neprevăzute.

Mersul vioi

Pentru gravidele care nu au mai făcut sport înainte de sarcină, mersul vioi se recomandă câte 30 de minute de 2-3 ori pe săptămână. Conform unor cercetări, datorită mersului pe jos în timpul sarcinii, travaliul va dura mai puțin și va fi mult mai simplu de gestionat. În plus, acest tip de mișcare previne diabetul și preeclampsia, reduce stresul și, bineînțeles, arde caloriile.

Pentru a decide ce tip de sport să alegi în sarcină, este bine să te programezi la un consult de specialitate pentru a discuta împreună cu medicul tot ceea ce ține de particularitățile sarcinii și starea ta de sănătate.

Medicii interzic orice tip de sport gravidelor cu astm, boli de inimă, diabet, anemie severă, sângerări, cervix slăbit, kilograme în plus, preeclampsie, istoric de naștere prematură etc.