Atunci când te pregătești să devii mamă pentru prima oară, după entuziasmul la aflarea veștii că ești însărcinată încep și primele griji. Orice nelămuriri ai avea este bine să le discuți cu medicul care te are în supraveghere. El te va învăța și care sunt simptomele normale ce însoțesc sarcina, dar și ce să nu treci cu vederea în timpul sarcinii și după venirea pe lume a bebelușului.
Dureri lombare și pelvine
Trebuie raportate medicului și investigate. În timp ce unele dureri sunt oarecum normale, cauzate de suprasolicitarea ligamentelor și musculaturii, durerile severe pot fi un simptom pentru o sarcină ectopică, un avort, un travaliu prematur sau probleme legate de placentă.
Sângerări
La începutul sarcinii nu este ieșit din comun să mai sângerezi puțin în perioada în care înainte îți venea ciclul, dar chiar și așa, trebuie să-ți anunți imediat medicul. Sângerările însoțite de dureri abdominale pot fi indicator al unei sarcini ectopice sau semnalează un avort spontan, în timp ce sângerarea bruscă (fără alte dureri) este simptom pentru placenta previa. Sângerarea mai poate fi un indiciu de placenta abruptio (când placenta se desprinde de uter) sau de naștere prematură.
Probleme de vedere
Dacă în trimestrul al doilea și al treilea de sarcină ai probleme de vedere – vezi dublu, în ceață, vezi puncte care pulsează sau puncte luminoase sau dacă imaginile par estompate, sună imediat medicul. Toate acestea indică preeclampsia, mai ales dacă problemele de vedere sunt asociate cu edeme (mâinile și picioarele îți sunt umflate și „pufoase”) sau dureri de cap.
Senzație de sete
Dacă îți este brusc sete, acesta este un indiciu de deshidratare severă, periculoasă și pentru tine, și pentru bebeluș, în timp ce dacă îți este sete mai tot timpul, este posibil să fie un simptom timpuriu pentru diabetul gestațional. Mergi la medic imediat, pentru un diagnostic corect și tratament.
Mâncărime intensă
Dacă simți senzație de mâncărime și furnicături pe toată suprafața pielii și în special în tălpi și mâini, este posibil să suferi de colestază de sarcină. Scaunele mai deschise la culoare și urina mai închisă decât de obicei sunt alte două simptome ale afecțiunii, care nu este periculoasă pentru mamă, dar poate da complicații severe la copil. Afecțiunea poate determina nașterea prematură și revărsarea meconiului în lichidul amniotic la naștere, ceea ce cauzează probleme respiratorii bebelușului.