O parte din senzațiile de disconfort ce apar în timpul sarcinii sunt absolut normale și sunt cauzate de creșterea/dezvoltarea uterului, precum și de modificările hormonale specifice sarcinii. Pe de altă parte, orice viitoare mamă trebuie să își asculte propriul corp și să fie atentă la orice modificare apărută în sarcină, deoarece aceasta poate indica anumite complicații sau probleme cu sarcină.
Sunt câteva simptome cu adevărat îngrijorătoare, care ar trebui să aducă o viitoare mămică la un consult de specialitate în cel mai scurt timp. Printre simptomele alarmante se numără sângerările în sarcină, durerea abdominală și scurgerile vaginale.
Odată cu fecundarea ovulului, corpul gravidei începe să se transforme și să genereze reacții la nivelul organismului. O parte dintre acestea sunt normale, iar o parte reprezintă semnale de alarmă, pentru care este nevoie de un consult urgent de specialitate.
Trei dintre cele mai des întâlnite simptome de alarmă în timpul sarcinii sunt:
Sângerările în sarcină
Sângerarea vaginală în timpul sarcinii nu este întotdeauna o problemă sau un motiv de îngrijorare. Majoritatea femeilor care au astfel de sângerări în primele 12 săptămâni pot duce sarcina până la capăt fără probleme.
Sângerările pot apărea în primele 10-14 zile de la fecundare, când sarcina se așază la nivelul stratului intern al uterului. Aceasta se numește sângerare de implantare și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Chiar și în aceste condiții este recomandat un consult de specialitate, care poate elimina suspiciunile de infecție vaginală, displazia colului uterin, avortul spontan, o sarcină extrauterină sau o sarcină molară. În urma consultului, medicul ginecolog va stabili cauza simptomului și va pune un diagnostic exact, pentru a putea beneficia de cea mai bună opțiune terapeutică.
Sângerările vaginale pot apărea și în al doilea trimestru de sarcină, iar cele mai frecvente cauze pot fi:
- Infecția genitală;
- Probleme de placentație (placenta previa);
- Probleme la nivelul colului (incompetența cervicoistmică, scurtarea colului).
În ultimul trimestru de sarcină, sângerările vaginale pot avea cauze similare celor în al doilea trimestru, de aceea este indicat consultul de specialitate ori de câte ori apar. În apropierea momentului nașterii, sângerarea poate fi normală, datorită scurtării colului uterin și deschiderii acestuia cu eliminarea dopului gelatinos.
Este foarte important ca imediat ce viitoarea mămică observă apariția sângerărilor vaginale, să contacteze medicul ginecolog. Orice zi de amânare a unui consult poate duce către complicații mai grave, care pot pune în pericol atât viața fătului, cât și a mamei.
Durerile abdominale în sarcină
Durerile abdominale pot apărea în orice trimestru al sarcinii, inclusiv înainte de confirmarea sarcinii sau chiar la câteva săptămâni de la instalarea acesteia.
În cele mai multe din cazuri, durerile abdominale pelvine din timpul sarcinii sunt absolut normale și apar ca urmare a dezvoltării/creșterii uterului.
Atunci când durerea abdominală persistă și are o intensitate ridicată, ar trebui să devină un simptom de îngrijorare. Mai ales dacă este însoțită și de alte simptome, precum:
- sângerare pe cale vaginală;
- scurgeri vaginale;
- slăbiciune;
- leșin;
- disconfort la urinare.
Dacă durerea abdominală apare înainte de confirmarea sarcinii, aceasta poate indica o sarcină ectopică, care se dezvoltă în afara cavității uterine. În general, acest tip de durere abdominală este de intensitate variabilă (de la redusă la semnificativă) și poate iradia la nivelul umărului. Simultan cu durerea, pot apărea și simptome precum greața, vărsăturile și sângerările vaginale în cantitate mica.
Atunci când durerea abdominală apare până în 24 de săptămâni de sarcină poate indica o amenințare de avort, iar între 24-37 de săptămâni – o naștere prematură. Atunci când vorbim de o sarcină la termen, durerea abdominală poate anunța începutul travaliului fiziologic.
Chiar dacă nu produc durere, contracțiile Braxton-Hicks trebuie luate în calcul. Acestea pot deveni un simptom îngrijorător în sarcină atunci când se repetă la intervale regulate de timp.
În unele cazuri, cauzele care duc la apariția durerii abdominale nu au legătură cu sarcina. Acestea pot fi declanșate, de exemplu, de infecții urinare, gaze sau balonări, ce apar frecvent în timpul celor 9 luni de sarcină.
Dezlipirea prematură de placenta normal inserată mai poate fi o cauză a durerilor abdominale în sarcină. Aceste cazuri reprezintă o urgență medicală și necesită îngrijiri medicale urgente.
În momentul în care durerile abdominale în sarcină sunt persistente, consultul de specialitate este recomandat, pentru a preveni complicațiile.
Orice modificare ce apare pe parcursul sarcinii trebuie să fie comunicată medicului curant.
Scurgerile vaginale în sarcină
Datorită concentrațiilor hormonale, cantitatea scurgerilor vaginale se modifică din primul trimestru de sarcină.
În mod normal, scurgerile vaginale sunt transparente, ușor albicioase și nu au miros. Atunci când își schimbă culoarea, consistența sau mirosul, este foarte probabil ca pacienta să sufere de o infecție vaginală. Recomandarea este ca viitoarea mamă să fie foarte atentă la aceste detalii și să se prezinte la un consult de specialitate dacă observă că scurgerile vaginale au culoarea alb-grunjos, verzui sau gălbui și sunt urât mirositoare. În urma consultului de specialitate și a unor analize ginecologice, medicul ginecolog poate pune un diagnostic și poate recomanda tratamentul potrivit.
În unele cazuri, poate apărea și sânge în secrețiile vaginale, iar culoarea acestuia poate varia de la roz, maroniu până la roșu. Consultul de specialitate este singurul care poate ajuta la diagnosticare și recomandarea unui tratament eficient.
Lichidul amniotic poate să apară ca o scurgere vaginală importantă, similară senzației de urinat. Ruperea membranelor pungii amniotice poate să apară în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină și poate să nu fie însoțită de durere. Culoarea acestuia poate să fie albă, transparentă, gălbuie sau verde în cazul eliminării meconiale a fătului. Pierderile de lichid amniotic, indiferent de vârsta gestațională, necesită atenție medicală urgentă.
Dopul gelatinos care se formează în prima parte a sarcinii la nivelul colului uterin poate semnala deschiderea și scurtarea colului. Acesta are o consistență gelatinoasă, lipicioasă, este transparent și poate avea mici striații sangvinolente. Pierderea dopului gelatinos precede travaliul, iar în cazul pacientelor aflate la primul copil, pierderea acestuia poate să apară și cu o săptămână înaintea debutului de travaliu. În cazul pacientelor cu mai multe nașteri, această perioadă se poate scurta până la câteva ore.
Toate aceste simptome trebuie analizate și discutate în cadrul unei consultații medicale de specialitate ori de câte ori apar. De cele mai multe ori, este nevoie de investigații suplimentare imagistice, analize de sânge, urinare sau ale secrețiilor vaginale pentru stabilirea unui diagnostic.
Orice modificare ce apare pe parcursul sarcinii trebuie să fie comunicată medicului curant, pentru a evita punerea în pericol atât a viitoarei mame, cât și a fătului.