mamaplus

15 alimente care nu trebuie să lipsească din meniu în timpul sarcinii

-
//
21.09.2020

Atunci când vorbim despre alimentația sănătoasă din timpul sarcinii, s-ar părea să avem de-a face cu multe „nu aveți voie” sau „trebuie să” legate de consumul unor alimente care îmbunătățesc sănătatea, atât a mamei, cât și a copilului.

Echilibrul alimentar este esențial în timpul unei sarcini și de aceea este important ca în fiecare zi să îi oferi copilului tău toate substanțele de care are nevoie pentru a se dezvolta frumos și sănătos. Orice medic îți va indica probabil alimentele interzise în timpul sarcinii și îți va spune să consumi alimente sănătoase, bogate în substanțele nutritive de care organismul tău și al bebelușului tău au nevoie. Dar care sunt, concret, alimentele care ar trebui privilegiate?

Iată o listă cu 15 alimente pe care ar trebui să le ai obligatoriu în frigider pe toată durata sarcinii. Desigur, ele pot fi suplinite cu alte alimente care conțin aceiași nutrienți, însă dacă le poți avea pe acestea, este ideal.

Laptele în timpul sarcinii

Calciul este indispensabil dezvoltării oaselor bebelușului, fiind una dintre cele mai importante minerale în sarcină. Un bun motiv să bei lapte în fiecare zi și să consumi lactate precum iaurtul sau brânză. Este recomandat ca în timpul sarcinii să consumi cel puțin 3 porții pe zi de lapte sau iaurt a câte 200 de ml.

Peștele

Se știe că orice tip de pește conține proteine, atât de necesare dezvoltării țesuturilor și mușchilor bebelușului. Peștele gras conține și grăsimi Omega 3 în plus. Totuși, este de preferat peștele mic, ca sardinele sau macroul, deoarece peștele mare este mai contaminat cu metale grele.

Ouăle

2 ouă conțin la fel de multe proteine ca o porție generoasă de carne. Gălbenușul este foarte bogat în fier, așa că este absolut necesar în timpul sarcinii.

Fructele acre

Sunt sărace în zahăr și extrem de bogate în vitamine. Fructele de pădure mai ales ar trebui să fie nelipsite din meniurile din timpul sarcinii, deoarece te ajută să îți menții greutatea ideală în sarcină.

Legumele și fructele portocalii

Excesul de vitamina A este asociat cu malformațiile congenitale din timpul sarcinii. Care este avantajul morcovilor, al portocalelor și al caiselor precum și al altor fructe și legume portocalii? Sunt bogate în betacaroten, pe care organismul îl va sintetiza în vitamina A doar în funcție de nevoile pe care le are. Riscul de supradozaj cu vitamina A este astfel îndepărtat, ceea ce nu se poate spune în cazul produselor din ficat care conțin cantități prea mari de vitamina A și sunt contraindicate în timpul sarcinii.

Untul

Este bogat în vitamina A și este hrănitor, însă trebuie consumat cu măsură în timpul sarcinii, pentru că are foarte multe calorii.

Făinoasele

Pastele, orezul, pâinea sunt alimente bogate în glucide, care aduc un plus de energie. Sunt aliatul numărul unu pentru a nu claca din cauza oboselii. Consumă câte o porție la fiecare masă.

Brânza

La fel ca și laptele, este bogată în calciu și necesară în timpul sarcinii. Însă pe lângă calciu conține și foarte multe grăsimi, așa încât limitează-te la 30 de grame pe zi. Brânzeturile cu mucegai trebuie evitate în timpul sarcinii.

Cartofii

Deși trebuie consumați cu moderație, datorită aportului caloric, cartofii nu trebuie să lipsească din meniurile din timpul sarcinii pentru că sunt un aliment bogat în potasiu și în vitamine din grupa B.

Supele de legume

Anumite minerale din legume se dizolvă în apă și de aceea, pentru a profita de binefacerile legumelor fierte, consumă și apa în care au fiert. Supa de legume este cea mai bună formă.

Legumele uscate

Lintea, mazărea uscată și chiar fasolea uscată sunt aliați de nădejde împotriva foamei care te chinuie adesea în timpul sarcinii. Sunt foarte sățioase și, în plus, bogate în substanțe nutritive de care organismul tău și al bebelușului are nevoie.

Infuziile

Cimbru, tei, mușețel sunt principalele plante pentru ceaiurile din timpul sarcinii, atât pentru efectul lor hidratant, cât și pentru cel relaxant.

Carnea

Conține proteine și fier, un mineral esențial, care transportă oxigenul la celule și care este indispensabil în timpul sarcinii. Carnea roșie, dar și carnea de pui fac parte din dieta de sarcină. Consumă carne de mai multe ori pe săptămână, alternând-o cu peștele și cu ouăle.

Apa

Hidratarea este esențială în timpul sarcinii. În afară de beneficiile sale obișnuite, în sarcină apa influențează volumul lichidului amniotic și participă la dezvoltarea normală a fătului. Ea ajută, de asemenea, la evitarea constipației. Încearcă să eviți apa minerală, bogată în săruri.

Nucile

Nucile sunt bogate în grăsimi Omega 3, care sunt necesare dezvoltării sistemului nervos al bebelușului.