Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât poate dura mai mult să rămâi însărcinată. Numărul cuplurilor care așteaptă o perioadă mai lungă pentru a deveni părinți este în creștere - cu „ceasul biologic” ticăind puternic în capul lor, fiecare lună care trece fără un test de sarcină pozitiv, aduce stres și dezamăgiri în plus. Pentru a găsi niște răspunsuri, femeile ajung la ușa medicului ginecolog. Care sunt cele mai frecvente întrebări și răspunsuri, află în continuare de la medicul ginecolog Adriana Matei.

Femeile ar trebui să își cronometreze corect fereastra fertilă, să ia vitamine prenatale și să nu bea alcool. Mai presus de toate, recomandarea este să încerce să se bucure de acest proces.

Când sunt în perioada cea mai fertilă?

Ești cea mai fertilă cu 2-3 zile înainte de ovulație și în ziua ovulației. Pentru a-și maximiza șansele de a concepe, un cuplu trebuie să întrețină relații sexuale în fiecare zi sau o dată la două zile, cu 3 zile înainte de ovulație și în ziua ovulației.

Când are loc ovulația?

Cea mai mare neînțelegere pe care o au pacientele este despre ziua în care ovulează, și cum pot să-și prezică fereastra fertilă. Multe dintre ele cred că ovulează în ziua 14 a ciclului lor. Ziua 14 se bazează pe o medie de la un grup de femei și o estimare pentru un ciclu de 28 de zile. Cu toate acestea, s-a constatat că femeile ovulează în orice zi cuprinsă între ziua 8 și 20 a ciclului lor. Pe scurt, trebuie să vă folosiți propriile indicii biologice pentru a vă da seama când ovulați și pentru a vă putea prezice corect fereastra fertilă.

Dacă durează mult să rămân însărcinată, este în principal o problemă a femeii?

O neînțelegere majoră este că, în general, este vina femeii dacă sarcina nu se întâmplă sau că vârsta acesteia ar putea fi o cauză. Poate fi însă, în egală măsură, problema bărbatului. Dacă femeia nu a rămas însărcinată în 6-12 luni, recomand ca acel cuplu să verifice numărul de spermatozoizi ai bărbatului cu o spermogramă.

Dacă nu rămân însărcinată, am o problemă de fertilitate?

Evident, nu este o întrebare la care este ușor de răspuns. Uneori, am paciente care cred că au o problemă de fertilitate pe baza a ceea ce au citit online. Și apoi, luna următoare sunt însărcinate. Cronometrarea ferestrei fertile și lipsa răbdării sunt de obicei două dintre cele mai mari probleme.

Pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani, timpul recomandat în care trebuie să rămână gravide, înainte de a solicita un tratament de fertilitate, este de 12 luni, iar pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani, se recomandă efectuarea testelor de fertilitate după ce au încercat să conceapă un copil timp de 6 luni. Cu toate acestea, vă rog să rețineți: cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât, statistic, va dura mai mult pentru a avea o sarcină reușită.

Acestea fiind spuse, dacă suspectați o problemă sau dacă aveți antecedente de boli inflamatorii pelvine, menstruații dureroase, avort spontan, cicluri menstruale neregulate sau dacă partenerul are un număr scăzut de spermatozoizi, ar trebui să solicitați ajutor mai devreme.

Cum pot să știu când este fereastra mea fertilă?

Multe femei au problema identificării zilei în care ovulează. Unele paciente își urmăresc temperatura bazală, dar, am constatat că, acest proces provoacă mult stres. Testele de ovulație nu funcționează pentru toată lumea, dar pot fi încercate.

Ce medicamente pot lua când încerc să rămân însărcinată?

Cel mai greu lucru pentru multe paciente este să ia decizii cu privire la ce medicamente ar trebui să evite atunci când încearcă să rămână gravide. Le spun că, în timpul sarcinii, orice medicament trebuie luat doar cu recomandarea medicului, iar următoarea întrebare tipică este: „deci ce ar trebui să iau pentru alergii?”. Le explic că, dacă într-adevăr nu au nevoie de un anume medicament este mai bine să nu îl ia.

De exemplu, dacă ai dureri de cap, încearcă odihna și hidratarea. Dacă durerea de cap este atât de puternică încât simți că trebuie să mergi la urgență, atunci ar trebui să iei medicamente.
 
Dacă încerci să rămâi însărcinată sau există șansa să fii însărcinată, înainte de a lua un medicament, întreabă-te: „Este acest medicament ceva de care am nevoie cu adevărat?”. Dacă este, atunci discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile pe care le aveți.

Ce spuneți despre consumul de alcool în timpul încercărilor de concepție?

Despre alcool primesc întotdeauna întrebări. Alcoolul nu este recomandat în timpul sarcinii - niciodată. Dar adevărul este că majoritatea pacientelor mele au băut câteva pahare cu alcool la începutul sarcinii, deoarece nu știau că sunt însărcinate. Sfatul meu, pentru femeile care doresc să rămână însărcinate este că, de la momentul ovulației până la debutul menstruației următoare, nu ar trebui să consume alcool, pentru a nu fi stresate și pentru a nu risca.

Dacă am nevoie de teste de fertilitate, ce teste ar trebui să îmi recomande medicul meu?

Asta depinde parțial de situație. Cu toate acestea, medicul tău va dori să știe dacă ai ovulație, dacă partenerul tău are spermă viabilă și dacă voi doi - ca și cuplu - puteți concepe. Pentru a afla acest lucru, medicul ar trebui să recurgă la următoarele:

  • Analize de sânge pentru a verifica nivelurile hormonilor de reproducere la femeie; estradiol (E2), progesteron, hormon foliculostimulant (FSH), hormon anti-mullerian (AMH), hormon luteinizant (LH), hormon tiroidian, prolactină și, eventual, niveluri hormonale masculine.
  • Analiza completă a materialului seminal pentru partenerul masculin.
  • Histerosalpingogramă (HSG), o radiografie sau ultrasunete cu infuzie salină (numită și Sonohysterogram sau SHG) pentru a evalua dacă trompele uterine sunt deschise.
  • Ecografie pentru confirmarea aspectului normal al uterului și ovarelor.

Ce pot face pentru a-mi crește șansele de a concepe un copil?

Există lucruri pe care tu și partenerul tău le puteți face pentru a deveni mai fertili. A fi în formă - și aici mă refer la o greutate potrivită și o alimentație sănătoasă - vă va ajuta să vă creșteți fertilitatea, dar va ajuta și sarcina și sănătatea bebelușului. Iar dacă ajungeți să aveți nevoie de FIV sau de o altă intervenție medicală, a fi sănătos ajută la creșterea șanselor de sarcină sănătoasă și vă poate ajuta să vă simțiți mai bine și mai puțin stresați.

Pentru început, adoptați comportamente sănătoase. Cu alte cuvinte, mâncați multe legume și fructe, evitați zahărul și alimentele procesate. Dacă tu și/sau partenerul tău fumezi, trebuie să renunțați.

Faceți exerciții fizice în mod regulat. Greutatea are un impact major asupra fertilității pentru ambii parteneri. Kilogramele în plus sau în minus pot afecta nivelurile hormonilor care, la rândul lor, prejudiciază ovulația și producția de spermă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre greutate pentru a vă asigura că vă aflați în „zona de fertilitate”.

De asemenea, respectați orele de somn și evitați toxinele cunoscute. Faceți lucruri care vă fac să vă simțiți fericiți și sănătoși pentru a reduce stresul. Dacă medicul dumneavoastră este de acord, suplimentați dieta zilnică cu un produs multivitaminic special conceput pentru această perioadă, care sa conțină cel puțin 400 micrograme (0,4 mg) acid folic.