Conceperea unui copil este o etapă importantă în viața unui cuplu. Pentru a evita orice fel de probleme în timpul sarcinii și pentru ca bebelușul să se nască sănătos, de concepere și planificarea sarcinii ar trebui să se preocupe nu numai viitoarea mămică dar și viitorul tătic.
Bărbații at trebui să înceapă pregătirea pentru concepere, cu cel puțin trei luni înainte, deoarece atât este necesar pentru ca sperma să se maturizeze. Dacă ați decis să deveniți părinți, renunțați la obiceiurile proaste și aderați la un mod de viață sănătos, consultați medicii specialiști și dați toate analizele necesare.
• Teste pe care trebuie să le facă un bărbat înainte de concepere
Înainte de a purcede la conceperea unui copil, trebuie să vă asigurați că nici unul din parteneri nu este infectat cu boli cu transmitere sexuală. La bărbați, infecțiile pot avea un caracter ascuns, fără să prezinte vreun simptom extern. Infecțiile netratate pot provoca în timp un proces inflamator care împiedică concepția. Dacă concepția a avut totuși loc, infecțiile urogenitale pot provoca tulburări la dezvoltarea fătului.
Pentru bărbați, monstrele pentru analizele pentru infecțiile cu transmitere sexuală, sunt preluate din mucoasa uretrei. Această analiză ajută la identificarea prezenței în ADN a chlamydei, trichomonasului, ureaplasmei, gardnerella, virusului herpes, citomegalovirusului, toxoplasmei și altor organisme patogene. Conform rezultatelor analizei, se poate prescrie tratament pentru ambii parteneri.
De asemenea, în timpul planificării sarcinii, bărbatul trebuie să treacă și testele biochimice de sânge, și să dea analizele pentru SIDA și hepatită, precum și pentru determinarea grupei sanguine și a factorului Rh.
• Alimentația bărbatului și planificarea sarcinii
Bărbatul care vrea să devină tătic trebuie să-și întărească organismul prin consumul de alimente bogate în proteine: carne, pește, nuci, fructe și legume. Dar trebuie evitate dulciurile, făinoasele, carbogazoasele și alcoolul.
În planificarea sarcinii și vitaminele joacă, de asemenea, un rol important, acidul folic și vitamina B crește fertilitatea și îmbunătățește calitatea spermei.
• Importanța stilului sănătos de viață în timpul planificării sarcinii
Pentru ca concepția să aibă loc mai rapid, bărbatul ar trebui să ducă un stil de viață activ, să se miște mai mult, să se plimbe la aer liber. Sedentarismul face rău circulației sângelui în pelvis și influiențează calitatea spermei ceea ce amână concepția. Cu toate acestea, nici sportul excesiv nu va ajuta la o concepere mai rapidă. Medicii recomandă mersul pe jos, cu bicicleta și alte forme de activitate fizică moderată.
Utilizarea diferitor medicamente precum: analgezice, antibiotice, antidepresive, de asemenea pot influiența conceperea. Și, deși, preparatele farmaceutice moderne, se elimină rapid din organism, mai bine ar trebui să fie evitate, astfel încât să nu dăuneze fătului.
Dacă un bărbat vrea să i se nacă un copil sănătos, trebuie să renunțe și la obiceiurile proaste. Alcoolul și tutunul poate provoca patologii fizice și psihice ale copilului sau chiar pot duce la infertilitate.
În timpul planificării sarcinii nu este recomandată nici expunerea corpului la diverse radiații, cum ar fi razele X, și expunerea la substanțe toxice - pesticide și altele.
• Teste pentru bărbați atunci când se planifică o sarcină
Dacă sarcina nu survine în termen de 6 până la 12 luni în cazul contactelor sexuale regulate neprotejate, partenerii trebuie să treacă un examen medical complet pentru a determina cauza infertilității.
Adresarea la urolog va ajuta bărbatul să afle ce a cauzat problemele cu concepția, dacă este posibil de a elimina această cauză și ce anume trebuie să facă.
Dacă testele de planificare și analizele suplimentare nu au dat niciun rezultat, trebuie să cvă adresați anume la un urolog.
• Spermograma - analiza spermei care arată compoziția sa calitativă și cantitativă.
• Examenul de secreție prostatică - microscopia și cultura de secreție prostatică, care dezvăluie prezența bacteriilor sau inflamație în glandă.
• Evaluarea hormonală - testele de sânge sunt un indicator al activității glandelor endocrine, testosteron, insulina și alți hormoni care afectează concepția.
Pe baza acestor analize se poate face un diagnostic corect și se poate prescrie un tratament, în cazul în care este necesar.
Chiar dacă, femeia este cea care va purta fătul, starea de sănătate a viitoarului tătic și participarea sa activă în planificarea sarcinii, este, de asemenea, foarte importantă. Planificare garantează nu numai conceperea unui copil sănătos, dar, de asemenea ajută bărbații să devină mai responsabili și să înțeleagă necesitatea participării lor la nașterea și educarea copilului.