Pe parcursul vieții fiecare femeie își dorește să devină mămică, să dea naștere unui copil. Însă, medicii atenționează că această posibilitate se micșorează o dată cu înaintarea în vârstă.
Perioada de fertilitate în care poate deveni o femeie mamă este din momentul apariției menstruației până la menopauză. Deși medicina face minuni, este foarte complicat ca după vârsta de 40 de ani o femeie să rămână însărcinată. De aceea este important ca să țineți cont de acest lucru.
Mai multe detalii despre fertilitate, perioada optimă pentru a naște un copil, avantajele și dezavantajele fiecărei vârste aflați în articolul de mai jos.
Sarcina la 20 – 25 de ani
Este vârsta cea mai fertilă, datorită existenței unui ciclu regulat şi a perioadei de ovulație. Dar chiar și la această vârstă poate dura până la câteva luni până rămâi gravidă. Iar sarcina implică mai puține riscuri ca: tensiune arterială, diabet gestațional, avort spontan (10%), inclusiv reduce cazurile de malformații congenitale la făt. Dezavantajul acestei vârste este lipsa de experiență, iar în acest caz înseamnă implicarea altei persoane (mama, frați) în viața de familie, ceea ce uneori poate face mai mult rău decât bine cuplului.
Sarcina la 26 – 30 de ani
Este vârsta la care începi să capeți experiențe, să înțelegi ce responsabilitate îți asumi dând naștere unui copil. Din punct de vedere a stării de sănătate a organismului, șansele conceperii unei sarcini scad doar cu câteva procente, iar riscul unui avort spontan este aproape același.
Sarcina la 31 – 35 de ani
Fertilitatea începe să scadă, desigur acest lucru se întâmplă treptat, de la 91% până 84% (conform unor studii făcute de cercetătorul francez Henri Leridon, publicat în Human Reproduction). Dacă nu ai reușit să rămâi gravidă pană la această vârstă avânt o viaţă sexuală neprotejată, este timpul să începi investigațiile şi să te gândeşti la o eventuală fertilizare în vitro, deoarece şansele se reduc considerabil după 35 de ani. Statitic vorbind la femeile cu vârsta de 30 de ani fertilizările în vitro reuşesc până la 30-35%, iar la cele după 40 de ani numai 15-17%. Odată cu înaintarea în vârstă se măreşte şi riscul apariţiei unor anomali la făt, de aceea este foarte important să faci toate analizele indicate de medic.
Sarcina la 36 – 40 de ani
Deoarece rata de ovulaţie scade după 35 de ani, iar femeile sunt mai predispuse la endometrioze, şansele conceperii unui copil se reduc până la 64%, conform aceluiaşi studiu realizat de Henri Leridon. Unii specialişti nici nu mai acceptă fertilizarea în vitro la 40 de ani, deoarece şansele sunt minime. Se dublează riscul de apariţie a unor boli în timpul sarcinii ca: hipertensiune arterială, diabet getaţional, avort spontan. La această vârstă scad naşterile pe cale naturală şi cresc naşterile prin cezariană. Sarcina trebuie să fie monitorizată mult mai strict, uneori medicii recomandă pe lângă analizele obişnuite oricărei sarcini, să faci amniocenteza (procedura presupune extragerea unei cantităţi mici de lichid amniotic din uter) pentru a determina dacă fătul nu are unele anomalii genetice, malformaţii sau infecţii.
Sarcina după 40 de ani
Sarcina şi vârsta femeiiŞansele se reduc considerabil, dar există speranţă… medicina a demonstrat că şi atunci când femeia se află în perioada de menopauză cu ajutorul unor tratamente care declanşează ciclul menstrual se poate concepe un copil.
Dacă vă doriţi un copil şi tu ai cu vârsta cuprinsă între 20-29 de ani, după un an de încercări eşuate, adresaţi-vă specialiştilor pentru a face unele investigaţii pentru a depista cauza infertilităţii. Dacă vârsta ta este cuprinsă între 30-35 de ani şi duci o viaţă sexuală activă neprotejată timp de şase luni, dar sarcina întârzie să apară, cere consultaţia unui specialist şi nu amâna fertilizarea în vitro dacă medicul îţi recomandă. Dacă ai 35 – 40 de ani, după trei luni de încercări inutile, adresează-te unui medic specialist, nu mai ai timp de gândit.
Sursa: Mamaplus.MD