Primul lucru care i se va spune unei femei care caută să rămână însărcinată prin tratament de fertilitate este, fără îndoială, impactul pe care îl va avea vârsta ei asupra şanselor de a avea o sarcină de succes. Dar acum, un studiu a arătat cum influența vârstei paterne asupra ratelor de naştere ar putea juca un rol mai important decât se credea anterior.

S-a constatat că pentru femeile sub 35 de ani sau peste 40 de ani, vârsta partenerului lor de sex masculin nu a avut nicio diferență în şansele lor de a da naştere. Dar pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani, a existat o „scădere semnificativă” a ratei natalității dacă partenerul de sex masculin avea 40 de ani.

Rezultatele contestă ipotezele larg răspândite conform cărora vârsta maternă ar trebui să fie întotdeauna principalul aspect şi ar putea ajuta la formarea educației şi a mesajelor privind fertilitatea pentru cuplurile care încearcă să conceapă.

„Descoperirile se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că fertilitatea este, de asemenea, o problemă de sex masculin”, a spus Kate Brian, manager de operaţiuni la Fertility Network UK.

„De prea mult timp povara a fost asupra femeilor”

Profesorul Geeta Nargund, unul dintre cei patru autori care au contribuit la studiu, a spus: „De prea mult timp povara a fost asupra femeilor, iar contribuția bărbatului la riscurile pe termen scurt şi lung la urmaşi asociate cu vârsta paternă înaintată au fost în mare măsură ignorate”.

Studiul clinic retrospectiv se bazează pe date anonimizate de la autoritatea de reglementare a fertilității din Marea Britanie, Autoritatea pentru Fertilizare şi Embriologie Umană.

Acesta a analizat interacțiunea vârstei materne şi paterne în 18.825 de cicluri FIV şi ICSI (unde spermatozoizii sunt injectați direct în ovul pentru a ajuta la fertilizare) după un singur transfer de embrion proaspăt.