Dacă vă numărați printre milioanele de femei care intenționează să apeleze la tratamentele pentru infertilitate pentru a avea un copil, trebuie să ştiți că un nou studiu a descoperit că femeile ar putea prezenta un risc crescut de complicații vasculare şi legate de sarcină, în special dacă acestea au 35 de ani sau mai mult.

Studiul, publicat în Journal of the American Heart Association, a comparat peste 106.000 de naşteri în care copilul a fost conceput cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată cu peste 34 de milioane de naşteri concepute fără un astfel de ajutor.

„Înaintarea în vârstă, mai exact peste 35 de ani, creşte riscul de a avea sau de a dezvolta afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială cronică, care cresc riscul de complicații în timpul sarcinii„, a declarat autorul studiului, Dr. Pensée Wu, conferențiar senior şi consultant obstetrician onorific şi subspecialist în medicina materno-fetală la Keele University School of Medicine din Staffordshire, Marea Britanie.

Femeile care au recurs la tratamente de infertilitate aveau mai multe probleme de sănătate preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială şi diabetul, şi erau mai predispuse să fie obeze atunci când au început tratamentul, a constatat studiul, potrivit CNN.

26% mai multe şanse ca bebeluşul să se nască prematur

Femeile care au folosit tehnologii de reproducere asistată pentru a rămâne însărcinate au avut un risc de 2,5 ori mai mare de insuficienţă renală acută şi un risc cu 65% mai mare de a avea bătăi neregulate ale inimii. De asemenea, acestea au avut un risc cu 57% mai mare de dezlipire de placentă, atunci când placenta se separă de peretele interior al uterului înainte de naştere. De asemenea, femeile aveau cu 38% mai multe şanse de a avea nevoie de o naştere prin cezariană şi cu 26% mai multe şanse ca bebeluşul să se nască prematur.

O limitare a studiului a fost faptul că nu a comparat diferite tratamente de fertilitate, ceea ce reprezintă o „distincție importantă”, a declarat Dr. Sigal Klipstein, specialist în endocrinologie reproductivă şi infertilitate din Chicago, prin e-mail. Ea nu a fost implicată în studiu.

„O femeie care are nevoie de un ciclu scurt de pastile de fertilitate pentru a concepe şi o femeie care are nevoie de mai multe cicluri de FIV (fertilizare in vitro) au fost toate puse la un loc în acest studiu. Este posibil să existe diferențe semnificative între grupuri pe baza tipului de tratament de fertilitate, a duratei tratamentului şi a timpului dintre tratament şi concepție”, a declarat Klipstein, membru de legătură al Comitetului de etică al Colegiului American de Obstetricieni şi Ginecologi.