Potrivit unei cercetări recente, o serie de celule nervoase de la baza creierului - neuronii RFRP - devin active în situaţii stresante şi opresc activitatea sistemului reproducător. Publicată în The Journal of Neuroscience, cercetarea condusă de Profesorul Greg Anderson de la Centre for Neuroendocrinology, a confirmat că această categorie de celule nervoase situate aproape de baza creierului, neuronii RFRP, devin active în situaţii stresante şi împiedică funcţionarea sistemului reproducător.
"Un pas înainte revoluţionar a devenit posibil pentru neurocercetători în ultimii ani prin capacitatea de a controla activitatea unor grupuri specifice de neuroni - fie pentru a-i opri, fie pentru a le amplifica activitatea - ca mai apoi să poată monitoriza rezultatele", a explicat Anderson.
Cu ajutorul unor tehnici transgenice de ultimă generaţie, specialiştii au reuşit să arate că atunci când activitatea celulelor RFRP este crescută, hormonii responsabili cu reproducerea sunt inhibaţi - într-o manieră similară cu fenomenele ce au loc când individul este stresat sau când organismul este expus la un nivel crescut al hormonului stresului, cortizolul.
În mod fascinant, când a fost folosit cortizol pentru a inhiba hormonii responsabili cu reproducerea, dar au fost reduşi la tăcere neuronii RFRP, sistemul reproducător a continuat să funcţioneze ca şi când cortizolul nu ar fi existat. Acest rezultat a dovedit faptul că aceşti neuroni RFRP sunt un element cheie în apariţia fenomenului de inhibare a reproducerii din cauza stresului.
Merită menţionat şi faptul că reacţia a fost mult mai evidentă în cazul subiecţilor de sex feminin.