În zilele noastre, cuplurile, deseori, se confruntă cu probleme în ceea ce privește conceperea unui copil. Astăzi, vom vorbi despre tangența dintre sarcina mult așteptată și histeroscopia. De asemenea, vom discuta despre detaliile acestei metode de diagnosticare și tratament. Toate pe mamaplus.md – cel mai bun site pentru mame.
Sarcina după histeroscopie. Pe scurt despre metoda histeroscopiei – este, relativ, o metodă nouă de examinare a uterului și tratament a afecțiunilor ginecologice. Ea este realizată cu ajutorul sistemului optic – histeroscop. Este u tub subțire cu diametrul de cel mult 5 mm care se introduce în cavitatea uterină prin colul uterin. La capătul tubului este instalată o cameră video mică, cu ajutorul acesteia, pe un monitor este redată imaginea video din interiorul uterului, iar medicul este pe măsură să evalueze starea în care se află organul. Totodată, aparatul poate fi dotat cu instrumente chirurgicale speciale cu ajutorul cărora sunt efectuate intervențiile necesare. În acest caz, histeroscopul este introdus doar după ce pacientei i se administrează anestezie generală. De aceea, nu trebuie să vă fie frică de durere sau alte senzații neplăcute.
De multe ori, după înlăturarea polipilor sau alte patologii de pe peretele interior a uterului, cuplul reușește, în sfârșit, să conceapă un copil.
Sarcina după histeroscopia polipilor
Polipii uterini sunt proeminente de țesut mici, care cresc pe mucoasa uterului. Aceștia, de cele mai deseori, apar în urma tulburărilor hormonale. Deseori, aceștia funcționează ca un sterilet. În consecință, femeia nicidecum nu poate concepe un copil. Prognoza este foarte negativă, în special, dacă polipul are dimensiuni mari. Anume din acest considerent, ginecologii recomandă înlăturarea acestora cu ajutorul histeroscopului. În 90 la sută din cazuri, sarcina survine la jumătate de an după intervenție, unele cupluri au reușit să conceapă un copil chiar la următorul ciclu de planificare, deși medicii recomandă cuplurilor să nu se grăbească. Dar, despre asta vom vorbi în continuare.
În afară de polipii endometriali, histeroscopia poate fi recomandată și în cazul altor patologii cum ar fi:
- Steriletul încarnat în uter;
- Complicații după naștere;
- Ciclul menstrual neregulat;
- Suspiciuni de ordin oncologic;
- Întreruperea necalitativă a sarcinii;
- Corp străin în cavitatea uterină;
- Infertilitate de diferită origine;
- Adeziuni ale uterului;
- Anomalii de dezvoltare ale organului;
- Sept în uter și altele.
Vă recomandăm totuși să vă consultați cu câțiva specialiști înainte de a decide de a recurge la histeroscopie.
Când se planifică sarcina după histeroscopie?
După o intervenție histeroscopică, femeia trebuie să mai urmeze câteva luni de tratament. Primul lucru care se prescrie în scop terapeutic sunt antibioticele pentru ca membrana intrauterină să nu fie supusă nici unei infecții. De asemenea, în dependență de patologie, care a fost diagnosticată și înlăturată, femeii i se pot prescrie preparate hormonale pentru normalizarea fonului per ansamblu al organismului, medicamente pentru stimularea activității ovarelor și altele. După operație, relațiile sexuale pot fi reluate peste cel puțin 3 săptămâni, dacă sunt indicații – și mai mult. De asemenea, ulterior, femeia trebuie să facă o ultrasonografie pentru confirmarea faptului că însănătoșirea evoluează conform planului. În concluzie, potrivit mai multor medici, în urma histeroscopiei, sarcina poate fi planificată peste jumătate de an. În această perioadă, sănătatea femeii reușește să se refacă.
Sarcina după histeroscopie: reacții
Multe femei au fost supuse unei astfel de intervenții pentru înlăturarea unei sau altei patologii uterine. Iată ce scriu acestea despre consecințele histeroscopiei:
Mi-au recomandat histeroscopia cu suspiciune la polip. În rezultat, nu au găsit nimic, dar răzuire oricum au făcut, chipurile, pentru îmbunătățirea reînnoirii endometrului. După asta nu mi s-a prescris nimic, doar o pauză de câteva săptămâni în relațiile sexuale. În ciclul următor am reușit să prind sarcina.
Carina – 28 de ani.
Chiar dacă ni s-a recomandat să așteptăm cu planificarea sarcinii jumătate de an, noi cu soțul am riscat și am început să avem relații sexuale libere peste două luni, peste încă o lună am văzut două liniuțe pe testul de sarcină! Îi sunt foarte recunoscătoare medicului curant pentru că mi-a recomandat această procedură.
Irina, 31 de ani
În timpul histeroscopiei, mi s-au înlăturat 2 polipi, unul mare, altul mic. După asta am luat contraceptive orale timp de jumătate de an. Planificăm sarcina de 3 luni dar fără rezultat, deși ecografia arată că totul este normal, endometrul crește și la soț este totul bine. Noi, însă, nu lăsăm mâinile în jos și continuăm să depunem eforturi!
Sandală, 33 de ani
Histeroscopia este considerată o metodă eficientă în lupta împotriva infertilității. Multe cupluri au devenit părinți în urma acestei proceduri. De aceea, dacă nu reușiți nicidecum să concepeți un copil, iar histeroscopia vă poate ajuta, potrivit medicilor, mergeți cu încredere la această procedură. Examinați-vă minuțios și nu vă fie frică de nimic, pentru că femeia este în stare să treacă prin tot felul de încercări pentru a deveni mamă!