Atunci când sarcina dorită întârzie să apară, e bine să știți că există trei lucruri esențiale care trebuie să se întâmple ca să puteți concepe și să purtați în burtică un făt sănătos până la termen. Medicii sunt foarte siguri că aplicând aceste trei secrete, șansele dumneavoastră de a rămâne însărcinată vor fi mult mai mari.

Secretul 1: Evitați ovulele și spermatozoizii bătrâni

Studiile arată că pentru a produce un fetus sănătos și viabil (adică viitorul bebeluș), aveți nevoie de ovule și spermatozoizi proaspăt produși de organism. Cea mai bună abordare este să aveți rapoarte sexuale frecvente în timpul perioadei de maximă fertilitate și să vă opriți după ovulație, astfel ca să fie posibilă unirea dintre un spermatozoid și un ovul proaspăt produse.

În mod ideal, spermatozoizii vii și tineri ar trebui să se afle în trompele uterine gata să fertilizeze ovulul atunci când este produs de organism. Cea mai bună metodă este să faceți sex în ziua de dinaintea ovulației. Asta înseamnă că dacă ovulați în ziua 14, ar trebui să faceți sex în zilele 13 și 14 și apoi să vă abțineți în ziua 15.

Asta vă va ajuta să vă asigurați că în trompe sunt prezenți spermatozoizi proaspeți, în așteptarea ovulului care va fi produs. De asemenea, ar trebui să evitați contactele sexuale cu 3-5 zile înainte de ziua 12, pentru a aduna un număr mai mare de spermatozoizi.

Continuați actele sexuale în fiecare zi sau din două în două zile până când sunteți sigură că s-a produs ovulația. După ce s-a produs ovulația, faceți din nou pauză câteva zile. Astfel reduceți riscul fertilizării unui ovul îmbătrânit (și poate defect), lucru care foarte probabil v-ar conduce la pierderea sarcinii. 

Secretul 2. Măriți numărul spermatozoizilor partenerului dumneavoastră înainte de a rămâne însărcinată

Există tehnici pe care le pot folosi bărbații pentru a-și mări numărul spermatozoizilor, astfel că în ziua de dinainte să ovulați sunt capabili să elibereze un număr maxim de spermatozoizi sănătoși.

La bărbați, asta înseamnă 3-5 zile de abstinență. Dacă prelungiți perioada de abstinență, riscați ca spermatozoizii partenerului să îmbătrânească înainte de ejaculare. Există și tehnici vechi de yoga sau de sex tantric care pot ajuta la mărirea numărului de spermatozoizi. Cercetările arată că în 3-5 zile de abstinență, mai multe sesiuni de preludiu extins, dar fără ejaculare, pot mări numărul spermatozoizilor (dar aveți grijă de nivelul frustrării partenerului!). Repetarea acestui proces după o perioadă de timp poate mări calitatea spermei și numărul spermatozoizilor.

Secretul 3. Nu încercați să concepeți un copil dacă ovulația se produce după ziua 17

Acesta este cel mai important secret. Faptul că nu aplicați acest secret este o cauză majoră a avortului spontan. După ce îi veți înțelege importanța, veți putea ști care cicluri menstruale pot duce la conceperea unui fetus viabil și care pot duce la un avort spontan.

Graficele de temperatură pot fi folosite pentru a determina momentul ovulației. În timpul ciclului lunar, temperatura bazală (sau a corpului în stare de repaus) se schimbă, iar în momentul în care ovulați, producția de progesteron crește. Progesteronul este hormonul secretat de corpul luteic, craterul rămas în urmă după secretarea unui ovul.

Producția de progesteron cauzează o creștere mică a temperaturii bazale (0,5º C sau 1º C). Astfel știți că ziua în care va crește temperatura bazală este probabil ziua în care ovulati. Totuși, ovulația poate să se fi produs cu până la 3 zile înainte de creșterea temperaturii.

Momentul optim pentru ovulație este cel târziu ziua 14, când șansele de a produce un fetus viabil sunt de circa 90%. Dacă ovulați după ziua 15, șansele se reduc până la 43%.

Acest secret nu a fost prea cunoscut până acum. Ovulațiile care se produc în mod regulat cu întârziere vă reduc șansele de a rămâne însărcinată. Ovulați mai puțin, din punct de vedere statistic, iar țesutul endometrial nu mai este în situația optima pentru a permite implantarea oului. Ovulația târzie duce și la un risc mai mare de avort spontan, deoarece un ovul mai bătrân poate avea deficiente, iar corpul luteic ce îmbătrânește poate să nu fie capabil să producă destul progesteron, hormonul care pregătește uterul pentru sarcina și oprește venirea menstruației.