Solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar pentru fertilizare in vitro pot fi depuse online. De la finalul anului 2022, programul aduce și alte modificări importante în beneficiul cuplurilor cu probleme de fertilitate.

Cuplurile și femeile singure care își doresc copii, dar nu reușesc, se pot înscrie online în programul național de fertilizare in vitro. Comparativ cu programul de fertilizare in vitro desfășurat doar în București, în urmă cu doi ani, în programul național pot participa și femeile singure, cu condiția să aibă între 20 și 45 de ani și o recomandare pentru FIV de la medicul specialist.

Femeile și cuplurile care luptă cu infertilitatea pot primi 15.000 de lei de la stat pentru procedurile de fertilizare in vitro. Din 5 decembrie, solicitările pentru a beneficia de acest ajutor se pot depune online. De anul acesta, pe lângă cupluri și femeile singure cu vârste între 20 și 45 de ani sunt eligibile dacă au o indicație de fertilizare in vitro de la specialist. De asemenea, s-a renunțat la analiza AMH ca și criteriu de acordare a finanțării.

Executivul a anunțat ieri lansarea programului de susținere financiară a persoanelor care au nevoie de fertilizare in vitro ca soluție a creșterii natalității în România.

„Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000, iar anul 2022 se anunță la fel de rău. În primele cinci luni sunt deja cu 20% mai puține sarcini“, a scris Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pe pagina sa de Facebook.

Criza demografică din ultimii ani a determinat Guvernul să ia măsuri.

„Din 5 decembrie, se pot depune la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 de lei oferit de stat în programul social de creștere a natalității. Am semnat, astăzi, ordinul comun care conține regulamentul programului care se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 și 45 de ani“, a declarat ministrul Gabriela Firea.

Un program similar de reproducere asistată s-a mai desfășurat în România, însă doar la nivel de București. Între anii 2018-2020, în cadrul programului desfășurat în Capitală, s-au născut peste 500 de copii.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a primi finanțarea

Cuplurile sau femeile singure care au recomandare de fertilizare in vitro de la un specialist pot trimite actele necesare pe adresa de e-mail natalitate@mfamilie.gov.ro începând cu 5 decembrie.

Criteriile generale ale celor care pot aplica sunt:

  • cuplurile sau femeile singure care au recomandare de la un medic specialist pentru fertilizare in vitro;
  • vârsta femeilor să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani (de anul acesta s-a extins cu 5 ani vârsta femeilor care pot să acceseze programul).

Actul normativ acordă un sprijin de 15.000 de lei pentru cupluri și femei singure în vederea acoperirii procedurilor necesare obținerii unei sarcini. Programul are în vedere decontarea la nivel național a 10.000 de proceduri pe an, începând din 1 ianuarie 2023. Pentru anul 2022, se estimează că vor fi decontate 2.500 de proceduri.

Ce acte sunt necesare pentru a obține finanțare pentru fertilizare in vitro

De anul acesta, procedura de solicitare a ajutorului financiar pentru fertilizare în vitro de la stat s-a simplificat odată cu posibilitatea de depunere online a dosarului.

Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină:

  • cerere tip;
  • copii ale actelor de identitate;
  • declarație pe proprie răspundere;
  • documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV;
  • adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;
  • un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Ce s-a schimbat de anul acesta în obținerea finanțării pentru FIV

Dar nu doar simplificarea procedurii de primire a finanțării reprezintă o veste bună. De anul acesta, și femeile singure care vor să devină mame pot accesa acest program. Cu condiția să aibă o recomandare de fertilizare in vitro de la un specialist și să nu depășească vârsta de 45 de ani. Anii trecuți, limita de vârstă era de 40 de ani.

O altă veste bună vine din faptul că în dosarul de obținere a finanțării nu mai e nevoie de testul AMH (hormonul Anti-Mullerian). Această analiză este cea care oferă date privind cantitatea de rezervă ovariană pe care o mai are femeia.  

Cum se acordă sprijinul financiar

„Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul «primul venit – primul servit», în ordinea transmiterii dosarelor. Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor“, a declarat ministrul Gabriela Firea.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate de pe teritoriul României. De asemenea, acest ajutor poate fi oferit doar pentru maximum trei proceduri în fiecare an.