La întrebarea despre legătura dintre contraceptivele orale combinate (COC) cu cancerele ginecologice știința a găsit răspunsul! Aceste contraceptive NU RIDICĂ, CI SCAD riscul de apariție a cancerului ovarian, a cancerului de uter și a cancerului colorectal.
Două studii de cohortă mari, publicate în 2010, au constatat o reducere semnificativă a riscului relativ al cancerului ovarian și endometrial la pacienții care utilizează în permanență COC, comparativ cu cei care nu le utilizează:
Utilizarea contraceptivelor orale (pilule contraceptive) timp de cinci ani sau mai mult scade riscul de apariție a cancerului ovarian în anii ulteriori luării cu 50%. Utilizarea contraceptivelor orale combinate reduce riscul de cancer ovarian cu 40% și riscul de cancer endometrial cu 50% comparativ cu cei care nu le-au utilizat niciodată. Reducerea riscului crește odată cu durata utilizării, cu o reducere cu 80% al riscului atât pentru cancerul ovarian, cât și pentru cel endometrial, la o utilizare mai mare de 10 ani. Reducerea riscului atât pentru cancerul ovarian, cât și pentru cancerul endometrial persistă cel puțin 20 de ani.
O revizuire sistematică în 2010 nu a confirmat riscul general crescut de cancer de sân la utilizatorii de contraceptive orale combinate, dar a găsit o ușoară creștere a riscului de cancer de sân în rândul consumatorilor actuali, care dispare la 5-10 ani de la încetarea utilizării.
O meta-analiză din 2013 a concluzionat că utilizarea pilulelor contraceptive este asociată cu o creștere foarte mică al riscului de cancer mamar (risc relativ 1,08).
Această creștere mică s-ar putea datora faptului că femeile utilizatoare de COC, de regulă, merg mai des la medic și, respectiv, la ele pot fi depistate mai devreme și mai des formele incipiente de cancer, care de cele mai dese ori sunt curabile.