Dereglările în activitatea sistemului endocrin – este un fenomen deseori întâlnit. Poate fi acesta un impediment pentru conceperea unui copil?

Puteți rămâne însărcinată în cazul unui dezechilibru hormonal?

Drept consecință a unui dezechilibru hormonal poate fi ciclul menstrual neregulat, lucru care de regulă împiedică conceperea unui copil. În prezent, dereglările în activitatea sistemului endocrin nu sunt un impediment de nedepășit în vederea conceperii pe cale naturală. Asta înseamnă, că sarcina este posibilă. Însă, în cazul unui dezechilibru hormonal este necesară consultarea unui specialist. Pentru diagnosticarea infertilității feminine, medicul va indica o serie de teste. În cazul unei suspecții a insuficienței hormonale se verifică activitatea glandei tiroide și a ovarelor, se stabilește nivelul hormonilor – progesteronului și prolactinei în sânge. De asemenea, se stabilește nivelul hormonului luteinizant (LH) în urină și permanent se măsoară temperatura bazală pentru stabilirea perioadei de maturizare a oocitului. Prezența LH în urină, dar și majorarea temperaturii bazale a organismului femeii vorbește despre ovulația care urmează. Femeilor, care au probleme cu ovulația și doresc să rămână însărcinate, în cele mai multe cazuri li se prescriu medicamente, care stimulează fertilitatea. Aceste preparate stimulează activitatea hipofizei și provoacă ovulația. Femeile, care un nivel sporit a prolactinei, pentru restabilirea normală a ovulației pot administra Bromocriptin.

În cazul în care femeile suferă de polichistoza ovarelor și li se atestă insensibilitatea față de insulină, acestea pot administra medicamente care reduc rezistența la insulina, cum ar fi Metmorfin. Acest preparat ridică sensibilitatea față de insulină și toleranța la glucoză, dar și micșorează nivelul androgenilor, lucru care duce la restabilirea ovulației.

În cazuri separate, când terapia hormonală nu readuce ovulația la normal, există posibilitatea metodelor reproductive de tratament (fertilizarea in vitro) și injectarea intracitoplasmatică cu spermă.Metoda terapiei reproductive se alege în mod individual, în dependență de vârsta pacientei și a maladiilor de care suferă.

În prezent, rezolvarea problemei sănătății reproductive la femei este o sarcină complexă și necesită o abordare sistematică. Astăzi există posibilitatea unei diagnosticări genetice complexe a femeii, pentru determinarea particularităților ereditare. Testul genetic în combinație cu testele hormonale standard permit aprecierea sănătății femeii, dar și selectarea unei terapii individuale pentru normalizarea ciclului ovulației și conceperea unui copil. De menționat, că selectarea metodei optime de diagnosticare și terapia ulterioară trebuie efectuată de medic în centre medicale specializate.