Ce reprezintă steriletul intrauterin?
Dispozitivul inrauterin (DIU, steriletul contraceptiv) este una din metodele moderne și sigure de protecție împotriva sarcinii nedorite. După ce s-a recurs la sterilet probabilitatea apariției sarcinii nedorite se reduce pînă la cîteva zecimi de procent.
Dispozitivele intrauterine moderne (sterilet) arată ca niște dispozitive mici și subțiri fie din plastic, fie din metal.
Datorită avantajelor sale, steriletul ocupă un loc aparte între multitudinea metodelor de contracepție:
- eficiența sporită a steriletului în prevenirea sarcinii nedorite comparativ cu cea a pilulelor contraceptive hormonale, atinge limita de 99% și mai mult.
- steriletul este o metodă mult mai sigură față de metoda administrării pilulelor contraceptive, acest lucru se datorează faptului că deseori femeile uită să administreze în mod regulat și la timp pastilele, ceea ce reduce considerabil siguranța acestei metode. În cazul în care o femeie a recurs la metoda steriletului, aceasta nu trebuie să întreprindă anumite acțiuni pentru a menține efectul contraceptiv și prin urmare, se exclude orice posibilă eroare sau întîmplare accidentală.
- în comparație cu restul metodelor de contracepție, steriletul este considerat ca cea mai ieftină metodă de contracepție. În ciuda faptului că costul steriletului este de cîteva ori mai mare ca cea a unei cutii de pastile contraceptive sau a unui set de prezervative, iar costurile sale se vor achita doar o dată în 3-5 ani (timpul mediu normal în care poate fi purtat un sterilet) ceea ce indică benificiul incontestabil din punct de vedere economic.
- spre deosebire de pilulele contraceptive, steriletele plasice sau cele metalice, care nu au în componența lor hormoni, nu poartă nici un fel de efect negativ, hormonal, pentru organism, de care (în unele cazuri în mod justificat) le este frică unor femei. Din acest motiv DIU, care nu conțin hormoni se recomandă ca un mijloc principal de contracepție pentru femeile trecute de vîrsta de 35 de ani, a celor care alăptează, în cazul acelor femei care fumează sau a altor femei pentru care administrarea pilulelor contraceptive este imposibilă, dar care necesită un nivel ridicat de protecție împotriva sarcinilor nedorite.
- steriletul care conține hormoni (de exemplu, Mirena) reduc riscul apariției sarcinii exrauterine (sarcină ectopică), a inflamației organelor genitale feminine (uter, ovare, trompe uterine), la fel reduce semnificativ pierderea cantității de sînge din timpul menstruației.
- steriletul nu se simte în timpul contactelor sexuale și nu provoacă disconfort partenerilor.
Cu toate avantajele prezentate mai sus, utilizarea dispozitivelor intrauterine în prezent este destul de limitată, în mare parte datorită dezavantajelor acestei metode:
- întroducerea și îndepărtarea steriletului sunt proceduri efectuate doar de un medic ginecolog;
- de regulă, steriletul nu se recomandă femeilor care încă nu au copii;
- steriletul poate provoca o serie de efecte secundare care pot crea disconfort femeii (vezi mai jos);
- steriletul nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.