Ai simptomele unei sarcini timpurii? Iată tot ce trebuie să știi despre cum să faci un test de sarcină acasă fără a utiliza un test de sarcină cumpărat, când să-l faci și cum să interpretezi rezultatele.

Toate testele care utilizează urină pentru a confirma sau infirma sarcina se bazează de fapt pe cantitatea de Gonadotropina corionică umană (HCG) prezentă în urină. Acest hormon este secretat doar în perioada de sarcină și el este responsabil de pozitivarea testului de sarcină. Examinând modul în care urina reacționează la anumite ingrediente, putem spune cu exactitate dacă acest hormon este prezent sau nu.

Testul de sarcină trebuie făcut cel mai devreme la peste o săptămână de la întârzierea menstruaţiei sau la peste trei săptămâni după un contact sexual neprotejat. Pentru a avea cele mai bune șanse de reușită cu testul ține cont și de următoarele:

  • Dimineața, urina are un nivel maxim de HCG, deci există șanse mai mari să obții rezultate exacte dacă efectuezi aceste teste dimineața, cu prima mostră de urină.
  • Bea multă apă cu o noapte înainte pentru a urina mai mult dimineața. O cantitate mare de lichid îți va oferi rezultate mai bune, în timp ce o cantitate mică poate oferi rezultate neconcludente.
  • Așteaptă cel puțin 10 minute sau mai mult pentru rezultate. Reacția nu va dura mai mult de o jumătate de oră.
  • Poți repeta aceeași procedură sau poți încerca un alt test de sarcină, pentru un rezultat sigur.

Teste de sarcină efectuate acasă

Testul de sarcină cu săpun

Acest test este probabil cel mai rapid și mai ușor de executat. Ia o bucată de săpun suficient de mare pentru a o ține în mână și suficient de mică pentru a o putea introduce în recipient, apoi toarnă urina pe săpun și după circa 10 minute observă reacția. Dacă formează bule, înseamnă că testul este pozitiv și este posibil să fii însărcinată, dacă nu există nicio reacție, înseamnă că nu ești.

Testul de sarcină cu zahăr

Zahărul este un alt produs disponibil în fiecare casă care poate fi folosit pentru un test de sarcină. Pune mai multe linguri de zahăr într-un recipient și adaugă urina. Așteaptă 10 minute. De data aceasta te uiți de formarea unor bulgări de zahăr. Daca zahărul formează aglomerări înseamnă că este posibil să fii însărcinată. Dacă zahărul doar se dizolvă în lichid când se adaugă urina, probabil că nu ești însărcinată.

Testul de sarcină cu bicarbonat de sodiu

Pune două linguri de bicarbonat de sodiu într-un recipient. Adaugă urina colectată și observă dacă există vreo reacție. Dacă se formează spumă și se aude un sunet asemănător celui produs la deschiderea unei sticle de băutură carbogazoasă, testul este pozitiv și este posibil să fii însărcinată.

Testul de sarcină cu înălbitor de rufe

Problema cu testul de sarcină pe bază de înălbitor de rufe ca de altfel a majorității testelor de sarcină făcute acasă, este că nu există o cantitate fixă specificată de înălbitor sau de urină. Încearcă totuși un raport de jumate-jumate. Toarnă două linguri de pulbere de albire într-un recipient și adaugă o mostră de urină, două sau trei linguri. Urmărește amestecul pentru o reacție chimică. Dacă face spumă, există șanse mari să fii însărcinată, iar dacă nu există nicio reacție, este posibil să nu fii. Este indicat să amesteci urina cu înălbitorul într-un spaţiu deschis, deoarece inhalarea vaporilor iți poate afecta sănătatea.

Testul de sarcină cu oțet

Oțetul este un alt produs disponibil în fiecare bucătărie pe care îl poți utiliza pentru un test de sarcină la domiciliu. Adaugă urina de dimineață la o ceașcă de oțet alb și așteptă o modificare a culorii ca indicator pozitiv al sarcinii. Datorită faptului că nu există rapoarte exact stabilite ale celor două lichide, vom găsi raportul de cantități ideale pe încercate. Nici timpul pentru care trebuie să astepți schimbarea culorii și în consecință aflarea rezultatului testului nu este, de asemenea, cunoscut.

Testul de sarcină cu pastă de dinți

Ai nevoie de o pastă de dinți albă și un recipient. Din păcate nu există nicio indicație 100% corectă despre cantitatea de pastă de dinți sau de urină pe care să o utilizezi sau cât timp să aștepți pentru un rezultat. Execută testul punând două linguri de pastă de dinți într-un recipient și adaugă proba de urină, tot două sau trei linguri. Există două lucruri care pot să indice sarcina atunci când se adaugă urină. Pasta de dinți îsi poate schimba culoarea în albastru deschis sau poate începe să facă spumă. Oricare dintre aceste reacții poate fi interpretată ca o indicație pozitivă a sarcinii. Testul de sarcină cu pasta de dinți ar trebui utilizat doar ca un suport pentru alte teste de sarcină.

Test de sarcină cu ulei

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, testul cu ulei este rapid și foarte ieftin. Colectează urina într-un recipient curat și lasă-l deoparte pentru măcar o oră și jumătate. Apoi pune în recipient doar două picături de ulei. După o oră și jumătate verifică dacă cele două picături s-au unit. În acest caz trebuie să te bucuri, căci testul se presupune a fi pozitiv. În situația în care picăturile nu s-au unit, testul se dovedește a fi negativ. Dintre toate metodele bătrânești de a afla o sarcină, testul cu ulei era folosit chiar și în Egiptul Antic, doar că atunci femeile picurau uleiuri aromatice.

Testul cu păpădie

Este greu de crezut că păpădia poate determina dacă o femeie este însărcinată sau nu, dar pe vremea bunicilor noastre testul de sarcină cu păpădie era popular. Femeia care dorea să afle dacă era gravidă, punea o cantitate de urină peste câteve flori și tulpini de păpădie uscate, iar după câteva minute totul era gata. Se determina o sarcină dacă pe florile de păpădie apăreau câteva pete roșii.

Aceste teste nu sunt dovedite ştiinţific, însă femeile le practică de multă vreme. Nu te baza numai pe un singur test, ci încearcă şi altele, până când vei obține aceleași rezultate.

mamaplus

Dacă încă nu ești sigură de rezultat, verifică și utilizând un test de sarcină la domiciliu disponibil spre vânzare, fără prescripție medicală, în orice farmacie și chiar în magazinele mai mari. Este o modalitate aproape sigură de a ști dacă esti însărcinată sau nu. În acest moment există pe piață o mulțime de teste de sarcină, care afirmă că au o precizie de peste 99%. Prețurile variază în funcție de brand, fiind cuprinse în intervalul 5-25 lei.

Imediat după ce ai facut un test de sarcină pentru acasă și ai primit confirmarea faptului că vei avea un bebeluș mergi la medicul tău, iar dacă nu ai unul, este indicat să intri în evidențele unui specialist în obstetrică și ginecologie.