Chiar dacă la prima vedere afirmația medicului pare a fi desprisă dintr-un film SF, este cât se poate de real. Chimicalele din produsele alimentare și parfumurile reduc numărul de spermatozoizi la bărbați într-un ritm „alarmant”. Este concluzia alarmantă la care a ajuns profesorul Shanna Swan, epidemiolog la Spitalul Mount Sinai din New York.
Epidemiologul de mediu și de reproducere prezice că majoritatea cuplurilor ar putea avea nevoie de reproducere asistată până în 2045. Swan și Stacey Colino tocmai au lansat o carte despre acest subiect, Count Down: How Our Modern World Is Threatening Sperm Counts, Altering Development Reproductive Male and Female, and Imperiling the Future of the Human Race („Numărătoarea Inversă”).
În 2017, Swan și echipa sa de cercetători au finalizat un studiu major care a constatat că, în ultimele patru decenii, nivelurile de spermă în rândul bărbaților din țările occidentale scăzuseră cu mai mult de 50%. Studiul a implicat examinarea a 185 de studii care au implicat aproape 45.000 de bărbați sănătoși.
Mulți factori ar putea explica aceste tendințe la bărbați
La urma urmei, stilul de viață s-a schimbat dramatic din 1973, incluzând modificări în dietă, exerciții fizice, nivelurile de obezitate și consumul de alcool – toate acestea știm că pot contribui la un număr scăzut de spermatozoizi.
„Dacă ne uităm la concentrațiile de spermă din 2011, în țările occidentale concentrația de spermă era de 47 de milioane pe mililitru, față de 99 milioane pe mililitru cu 39 de ani în urmă. Asta înseamnă o scădere de peste 1% pe an și ar însemna că din 2011 până acum, concentrația ar fi scăzut sub 40 de milioane pe mililitru. Este un lucru important, pentru că sub 40 înseamnă că în prezent cuplurilor le e tot mai greu să facă copii”, a avertizat profesorul Swan, adăugând că e nevoie de măsuri urgente pentru a stopa acest declin.
Un bărbat are în prezent jumătate din cantitatea de spermă pe care o avea bunicul său
Astfel, un bărbat are în prezent jumătate din cantitatea de spermă pe care o avea bunicul său. Iar o femeie de 20 de ani este mai puțin fertilă decât era bunica ei la 35. Sănătatea reproductivă globală este afectată de mai mulți factori. Unii sunt legați de stilul de viață, ca fumatul, alcoolul în exces, sedentarismul, dieta nesănătoasă și stresul.
„Dar mai e o altă serie de lucruri care nu sunt ușor de controlat. Iar acestea sunt substanțele chimice produse de om care există în produsele pe care le aducem în casele noastre”, spune doctorul Swan.
Concluziile profesorului Shanna Swan sunt mai mult decât alarmante:
- „În concluzie, pot să spun că poate deveni din ce în ce mai greu să ne reproducem pe noi înșine.”
- „Reproducerea a devenit deja mai dificilă decât îm urmă cu 40 de ani, care a fost primul punct al studiului nostru.”
- „Concentrația spermei a fost aproape de 100 de milioane pe mililitru, dar acum a scăzut la 47″, a spus Swan.
- “Acesta este un declin alarmant și nu este discutabil. Majoritatea bărbaților ar fi acum sub 40 de milioane pe mililitru, care este gama de sub-fertilitate.”