Un remediu care datează din secolul trecut ar putea fi răspunsul pentru cuplurile care întâmpină greutăţi atunci când încearcă să conceapă un copil. Ani la rând, medicii au observat că femeile infertile fără o explicație plauzibilă pot redeveni fertile prin efectuarea unui test medical standard pentru uter. În cadrul unor teste clinice ample s-a descoperit că totul se datorează uleiului iodat, substanța de contrast utilizată în timpul testelor.

Uleiul iodat ar putea fi soluția infertilității, iar descoperirea ar putea oferi o nouă şansă persoanelor care doresc să aibă copii, dar nu vor sau nu îşi permit să se folosească de procedura feritilizării in vitro.

Histerosalpingografia (HSG) este un test obişnuit pentru analizarea uterului şi a trompelor femeilor. Pentru ca organele să fie vizibile, este utilizat un agent de contrast. HSG este utilizat încă din secolul XX, iar de-a lungul istoriei agentul de contrast a fost uleiul iodat. Însă, în prezent, un agent pe bază de apă a devenit popular deoarece furnizează o mai bună vizibilitate a organelor.

Medicii au observat că simpla analiză HSG a putut readuce fertilitatea femeilor care nu reuşeau să rămână gravide, aşa că au început să acorde un interes major subictului.

În anul 2005, unele studii clinice au furnizat dovezi limitate privind beneficiile uleiului iodat. În cadrul unui studiu realizat asupra a 1119 femei infertile din 27 de centre medicale din Olanda a fost  utilizată atât soluția de contrast pe bază de apă, cât şi cea pe bază de ulei iodat. Rezultatele au dovedit că 39,7% dintre femei care au efectuat analiza cu ajutorul uleiului iodat au reuşit să rămână gravide, în comparație cu 29,1%  dintre femeile în cazul cărora a fost utilizată soluția de contrast pe bază de apă.

În ciuda rezultatelor pozitive, cercetătorii nu au o explicație ştiințifică pentru care fertilitatea în cazul femeilor ar putea fi declanşată de soluția de ulei iodat.