Mereu ți-ai imaginat că vei fi mamă de multipleți, fie pentru că ai crescut singură și întotdeauna ți-ai dorit un frate care să-ți fie alături din primele momente, fie pentru că ți se par adorabili bebelușii îmbrăcați la fel. Oricare ar fi însă motivele tale, ești convinsă că asta îți dorești. Ce poți face pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată cu multipleți?

Cât de comune sunt sarcinile gemelare?

Potrivit mai multor experți în fertilitate, sarcinile gemelare sunt mai des întâlnite decât am crede. Acest lucru înseamnă, de fapt, că de multe ori sunt implantați mai mulți embrioni, dar, în majoritatea cazurilor, doar unul dintre aceștia supraviețuiește. Înainte de a discuta despre cum putem crește șansele unei sarcini gemelare, este important să înțelegem cum anume se produc acestea. Știi deja, probabil, că există două tipuri de gemeni: identici și non-identici.

Gemenii identici, de pildă, cunoscuți și sub denumirea de gemeni monozigoți, apar în momentul în care un ovul este fertilizat de un spermatozoid, zigotul divizându-se apoi în doi embrioni separați. Aceștia nu doar că arată identic, dar și împart aceleași structuri genetice și aceeași placentă.

Gemenii non-identici apar mai frecvent. Sunt numiți și dizigoți și provin din două ovule separate, fertilizate de doi spermatozoizi. Aceștia au propriile structuri genetice și propriile placente.

Influența arborelui genealogic: ai gemeni în familie?

Istoricul tău familial este cel care face diferența, nu al partenerului. Dacă în familie, pe linia maternă, au existat sarcini gemelare, există șanse mari ca și tu, la rândul tău, să poți deveni mămică de multipleți.

Pe de altă parte, șansele scad în cazul femeilor care adoptă diete sărace în grăsimi, vegetariene sau vegane. De vină, în acest caz, sunt schimbările hormonale subtile care se produc în cazul acestor femei.

Potrivit publicației americane motherandbaby.co.uk, există o teorie conform căreia, dacă rămâi însărcinată cât timp iei anticoncepționale ori la scurt timp după ce le-ai întrerupt, există șanse să rămâi gravidă cu multipleți. Deși pare greu de crezut, această teorie poate fi validă, bazându-se pe ideea că în primele cicluri de după întreruperea anticoncepționalelor corpul tău trece printr-o fază de reajustare hormonală, astfel că poate elibera mai mult de un singur ovul o dată.

Numărul sarcinilor precedente poate fi, de asemenea, un indicator al șanselor tale de a concepe multipleți. Dacă ai reușit, în trecut, să rămâi însărcinată destul de repede de mai multe ori, înseamnă că ovarele tale pot elibera ovule cu ușurință și precizie.

Vârsta maternă poate aduce avantaje

Gemenii sau tripleții concepuți natural apar, de multe ori, în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Există această teorie potrivit căreia dacă te apropii de sfârșitul vieții tale fertile, corpul tău se panichează și începe să elibereze mai mult decât un singur ovul o dată.

Șansele de a deveni mămică de multipleți cresc însă considerabil în cazul folosirii tratamentelor de fertilitate, precum fertilizarea in vitro.