Pregătirea pentru o sarcină sănătoasă și lipsită de griji este o etapă foarte importantă pentru o viitoare mămică în primul rând pentru a rezolva din timp anumite probleme de sănătate și pentru a nu pune în pericol dezvoltarea fătului. În setul de investigații medicale, consultații și analize este absolut necesar să incluzi și Testul Babeș-Papanicolau. Ce presupune acest test și de ce este atât de important să fie făcut înainte de conceperea copilului, află în continuare.

În mod normal, un Test Babeș-Papanicolau trebuie făcut anual de femeile cu vârste cuprinse între 18-64 de ani, pentru că este o metodă sigură de depistare a anumitor modificări anormale sau precanceroase ale celulelor de la nivelul colului uterin.  Este cu atât mai important să faci acest test înainte de sarcină, dacă nu l-ai făcut în ultimul an.

Procedura a salvat milioane de vieți până acum, permițând doctorilor să trateze și să îndepărteze complet celulele anormale înainte ca acestea să evolueze până la cancerul de col uterin. Ceea ce trebuie să știi este că aceste leziuni pe colul uterin pot fi prezente fără să ai nici un simptom. De fapt, majoritatea persoanelor infectate cu HPV - cauza majoră a cancerului de col uterin - nu au simptome. Testul Papanicolau verifică modificările celulelor cervicale cauzate de HPV, ceea ce permite identificarea și tratarea celulelor atipice sau anormale cu mult înainte ca orice simptom să apară, motiv pentru care screeningul este atât de important.

Pregătirea pentru investigație

Testul nu poate fi efectuat în perioada menstruației și timp de 72 ore după un contact sexual. Înainte de ziua testului nu sunt recomandate irigaţiile vaginale, tratamentele vaginale sau folosirea tampoanelor vaginale. Intervalul ideal pentru recoltarea testului Papanicolau este în zilele 10-20 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruaţiei).

Ce presupune această procedură?

Se foloseşte o periuţă specială şi se recoltează celule de la nivelul colului uterin. Este o metodă nedureroasă de recoltare, apoi celulele se trimit la un laborator de anatomie patologică pentru a fi analizate la microscop de către un medic specializat anatomopatolog.

Testul Babeș-Papanicolau nu este dureros

”Nu trebuie să nu-ți mai faci testul PAP din cauza senzației neplăcute pe care ai avut-o la examenele anterioare. Acest test îți poate salva viața. Știm că este dificil să te relaxezi înaintea procedurii, în special dacă este prima oară sau dacă ești îngrijorată de rezultate. Însă, dacă nu încerci să te relaxezi, îi va fi mult mai dificil medicului să introducă speculul din cauză că mușchii vaginali se contractă atunci cănd ți-e teamă sau ești anxioasă. Respiră profund de câteva ori și spune-ți că dacă te relaxezi, testul va fi recoltat mult mai rapid și ușor.”, afirmă medicul Ileana Andreescu.

Important: Femeile care își doresc să devină mămici în viitorul apropiat ar trebui să știe că în cazul în care rezultatele Testului Papanicolau nu sunt în regulă, această stare ar putea provoca un avort spontan în primele luni de sarcină, ruperea precoce a membranelor și nașterea prematură.