Maternitatea este lucrul cel mai frumos şi natural care se poate întâmpla unei femei. Din păcate, calea spre aceasta este uneori destul de spinoasă şi 14-15% dintre gravide (de obicei la termene incipiente) află că dezvoltarea micuţului lor s-a oprit brusc. Iar gândul că aceasta este o problemă destul de răspândită nu aduce nici un fel de alinare. Putem oare preveni oprirea în evoluţie a sarcinii? De ce are loc aceasta şi au oare şanse să ducă sarcina la bun sfârşit şi să nască un copil femeile care au avut una sau mai multe sarcini oprite în evoluţie? Sperăm că articolul nostru vă va oferi răspunsuri la toate aceste întrebări.

Cum să evităm sarcina oprită în evoluţie?

„Mă tem de o sarcină oprită în evoluţie”. Cum să depăşim frica?

Aproape toate femeile, chiar dacă nu au avut niciodată o sarcină oprită în evoluţie, au prietene sau cunoştinţe care s-au confruntat cu o astfel de problemă. Şi dacă unele reuşesc să nu se gândească la ce e mai rău, atunci când sunt gravide, pentru restul frica de o sarcină oprită în evoluţie întunecă cu adevărat această perioadă luminoasă de aşteptare a unui copil. Iar despre cele care s-au ciocnit odată cu această problemă nici nu mai pomenim: ele au nevoie de o lungă perioadă de recuperare, în primul rând psihologică, pentru a rămâne din nou însărcinate.

Pentru a depăşi frica, femeile pot avea nevoie chiar de ajutorul unui psiholog calificat, şi nu trebuie să vă fie ruşine de acest lucru. În plus, înainte de planificarea unei sarcini repetate după una oprită în evoluţie trebuie să lăsaţi să treacă o anumită perioadă de timp şi să efectuaţi toate analizele şi investigaţiile necesare, precum şi tratamentele prescrise.

Cei care planifică prima sarcină nu trebuie să se teamă, ci să manifeste cât mai multă responsabilitate. 30% dintre sarcinile oprite în evoluţie pot fi prevenite datorită analizelor date la timp şi tratamentelor adecvate. Iar dacă sunteţi gravidă şi vă temeţi de o sarcină oprită în evoluţie doar pentru că ştiţi că există şi acest risc, reţineţi: un rezultat favorabil este mult mai probabil. Nu căutaţi simptome înfricoşătoare, gândiţi pozitiv şi foarte curând veţi deveni o mămică fericită!  

Cum să evităm sarcina oprită în evoluţie?

Care sunt cauzele sarcinii oprite în evoluţie?

Planificarea sarcinii este necesară tocmai pentru a preveni complicaţiile, inclusiv sarcina oprită în evoluţie. Conform părerii specialiştilor, marea majoritate a sarcinilor oprite în evoluţie (aproximativ 60%) sunt rezultatul unei disfuncţii unice la embrion, în urma căreia el a încetat să se dezvolte. Însă există şi alte cauze frecvente:

  • mutaţiile genetice ale părinţilor, care s-au transmis copilului;
  • obiceiurile proaste;
  • dereglările hormonale în organismul femeii;
  • bolile cronice ale mamei;
  • bolile infecţioase suportate de femeie;
  • administrarea medicamentelor;
  • factorii autoimuni;
  • acţiunea factorilor nocivi ai mediului înconjurător;
  • stresul puternic etc.

După cum vedeţi, noi suntem în stare să influenţăm asupra unora dintre aceşti factori. Duceţi un mod de viaţă sănătos, controlaţi starea dumneavoastră de sănătate, efectuând analize periodice şi ţinând sub control bolile existente. Totodată, nu uitaţi că multe dintre medicamente sunt periculoase pentru gravide şi fătul în creştere. Dacă există o mică probabilitate că sunteţi însărcinată, solicitaţi un preparat „mai uşor”. Evitaţi stresurile şi schimbaţi fără regrete (desigur, dacă aveţi această posibilitate, locul de muncă unde sunteţi supusă acţiunii factorilor nocivi. O maternitate sănătoasă este întotdeauna mai importantă ca orice bani.

Cum să evităm sarcina oprită în evoluţie?

Sarcina oprită în evoluţie se poate repeta?

Nu este de mirare că femeia care a suferit o dată o sarcină oprită în evoluţie se teme că aceasta se va repeta. Un astfel de eveniment şochează şi poate băga în depresie chiar şi pe o femeie puternică. Însă o sarcină normală şi sănătoasă după una oprită în evoluţie nu este doar posibilă, ci şi foarte probabilă.

Sarcina oprită în evoluţie se poate repeta? Din păcate, da. Însă aceasta nu se întâmplă chiar atât de des, iar cauza sarcinii oprite în evoluţie repetate, cu condiţia unui mod de viaţă sănătos, sunt, de regulă factorii genetici.

Care este probabilitatea repetării sarcinii oprite în evoluţie? Dacă aţi efectuat investigaţiile genetice, care nu au arătat disfuncţii evidente, aţi tratat eventualele infecţii, aţi renunţat la obiceiurile nocive şi vă străduiţi să duceţi un mod de viaţă sănătos, probabilitatea de repetare a sarcinii oprite în evoluţie este minimă. Riscă în special femeile care se grăbesc să rămână cât mai repede însărcinate în mod repetat, fără a îndepărta cauza. În cazul prezenţei unor infecţii netratate, din păcate, este posibilă şi a doua sarcină oprită în evoluţie. Dar chiar şi după două astfel de episoade femeia poate duce până la capăt o sarcină sănătoasă, însă ea trebuie să o planifice sub stricta supraveghere a unui medic. De regulă, după 2 sau 3 sarcini oprite în evoluţie medicii vorbesc despre o patologie. În organism toate sunt în regulă, însă „obişnuinţa” de a „respinge” fătul rămâne la nivel hormonal. De aceea este atât important să ascultaţi sfaturile medicilor dacă aţi avut o astfel de problemă. Aceasta se referă în special la femeile nevoite să apeleze la fertilizare in vitro: astfel de sarcini se opresc în evoluţie mult mai des.

Cum să evităm sarcina oprită în evoluţie?

Cum să păstraţi sarcina după un episod de sarcină oprită în evoluţie?

Oricât de dur ar suna, de regulă sarcina oprită în evoluţie reprezintă o manifestare a selecţiei naturale, debarasarea organismului de un făt neviabil, care are o anumită mutaţie genetică. De aceea scopul principal nu trebuie să fie păstrarea sarcinii, ci conceperea unui copil sănătos. Planificarea sarcinii după un episod de sarcină oprită în evoluţie este extrem de actuală. După cum se ştie 80-90% dintre femei rămân însărcinate, duc la bun sfârşit sarcina şi nasc copii sănătoşi după o sarcină oprită în evoluţie.

Vă dorim sarcină fericită şi naştere uşoară! 

Sursa