De-a lungul timpului s-a tot speculat în privința sexului viitorului copil și, pe lângă superstițiile și predicțiile din bătrâni, există totuși niște analize științifice care au monitorizat mii de cupluri și au ajuns la câteva concluzii. Oamenii de știință olandezi sugerează că sexul copilului dumneavoastră poate fi influențat de problemele colului și, cu cât durează mai mult că o femeie să rămână gravidă, cu atât mai mult este posibil că ea va avea un băiețel.

Procentul de cromozomi X și Y care se găsesc în spermă este egal, dar embrionii și fetușii de sex masculin au un risc mai mare de a muri în uter. De aceea, cercetătorii au încercat să afle de ce sunt totuși mai mulți bebeluși băieți.

Echipa de cercetători își sprijină teoria pe explicația că o concepție depinde de cât de vâscos este mucusul cervical al femeii. Cu cât este mai vâscos, cu atât este mai greu pentru spermatozoizi să pătrundă. Dar spermatozoizii care conțin cromozomi Y sunt mai ușori și înoată mai repede.

De aceea, dacă durează mai mult până o femeie reușește să conceapă un copil poate fi din cauza mucusului mai gros decât normal. Asta înseamnă că este greu pentru orice spermă să penetreze, de aceea concepția durează și când se întâmplă este probabil să fie băiat din cauza abilitaților de mișcare a spermatozoizilor cu cromozomi Y.

Cum s-a desfășurat studiul științific

Cercetătorii olandezi au analizat datele pe un eșantion de 5283 de femei care au dat naștere unui singur copil între 2010 și 2015. Din 498 de femei care au conceput un copil după mai mult de un an, aproape 58% este procentul de băieți, spune studiul făcut de British Medical Journal. Dar, procentul de băieței născuți de 4 785 de femei care au conceput mai repede de un an a fost de 51%.

"Nu este adevărat că sperma care conține fetițe este oprită la poartă", spune Profesorul James Walker, St. James Hospital, Leeds.

Autorii au calculat că, pentru cupluri care concep un copil natural, fiecărui an în plus de încercări i se asociază o probabilitate de 4% ca la naștere să fie băiat. Acesta a fost rezultatul chiar după luarea în considerare a vârstei, consumul de alcool și țigări și variații între ciclurile menstruale.

Nu a fost luată în considerare probabilitatea de a naște băieți pentru 300 de femei provenite din cupluri care au conceput prin FIV (n.r.- fertilizare in vitro).

Cercetătorii de la Maastricht University, conduși de Dr. Luc Smits, spun că descoperirile lor ar putea explica diferența dintre numărul de băieți și fete născuți pe glob. Media de nașteri pe țări este de 105 băieți la 100 de fete.