Timp de mulți ani, consumul preparatelor contraceptive au stârnit controverse - acestea sunt creditate cu capacitatea de a cauza cancer, de a perturba structura organelor genitale, dar cei mai mulți cercetatori susțin că contraceptivele orale duc la disfuncție sexuală. Este un adevăr?
Date statistice
Oamenii de știință din țările europene au realizat un sondaj și un studiu global psihologic al femeilor din categoria de până la 29 și 30-39 ani, luând contraceptivele orale o lungă perioadă de timp. Femeile au raportat o scădere a severității sindromului premenstrual. Dar, în paralel cu acest lucru, multe dintre femei au avut o scadere a dorintei sexuale și interesului față de sexul opus.
Unele respondenete au remarcat lipsa dorinței de a face sex, la celelalte intimitatea nu a provocat senzații atît de vii, care au fost înainte de utilizarea medicamentelor, iar unele femei au relevat dificultăți în procesul actului sexual cu orgasm, umezirea vaginului și apariția disconfortului.
Efectul contraceptivelor asupra sexualității
Citind atent instrucțiunile de la orice contraceptiv oral, veți găsi în casetă și posibilele efecte secundare ale schimbărilor libidoului. Contraceptivele constau din substanțe hormonale care au anumite efecte asupra organismului - ele suprimă ovulația iar posibilitatea de concepție este aproape zero.
Deoarece nu are loc ovulatia, în corpul femeii este redusă eliminarea hormonilor genitali feminini, care influențează ciclul menstrual și funcția de reproducere, ele sunt înlocuite cu analogii sintetici din tablete. Având în vedere acest lucru, există schimbări în organism.
În plus, utilizarea regulată a contraceptivelor orale hormonale formează un declin în producerea testosteronului - hormonul masculin care afecteaza sexualitatea. Ele blochează și testosteronul gata și pe cel care se produce. Acest lucru reduce nivelul pasiunii și complică posibilitatea de a avea un orgasm. Întrebuințarea comprimatelor pe un timp îndelungat ar putea fi chiar ireversibilă, iar femeile în viitor ar putea fi mai puțin pasionate de sex.
Acesta este motivul pentru care femeile tinere, ale căror viață sexuală abia a început, la administrarea contraceptivelor orale pot prezenta frigiditate sexuală și anorgasmie, la fel este dificil să se obțină o degajare din cauza blocării testosteronului.
Dincolo de toate aceste efecte s-a observat că, în absența unui orgazm regulat se reduce nivelul hormonului de oxitocină, care este responsabil pentru sentimentele de atașament față de partener și formarea unui sentiment de iubire pentru el. De aceea, femeile pot întîmpina probleme în relații și sex.
Utilizarea îndelungată și regulată a contraceptivelor orale poate prezenta disconfort și chiar dureri în timpul relațiilor intime. Reducerea de estrogeni naturali și înlocuirea lor cei sintetici apare din cauza subțierii pereților vaginului, scăderii glandelor active producătoare de secreție și a senzațiilor neplăcute. La aceasta se adaugă complexitatea femeilor de excitație din cauza deficitului de testosteron. De obicei, în astfel de cazuri se recomandă să încetați administrarea pilulelor contraceptive.
În plus, se consideră că anticoncepționalele pot afecta eliminarea feromonilor din corpul nostru, care ne fac atractivi sexual pentru sexul opus. Aceste substanțe sunt secretate de prostată datorită acțiunilor de hormoni sexuali. Firește, atunci când nivelul de hormoni și excreția se reduc scade și eliminarea feromonilor.
De asemenea, femeile care iau contraceptive orale nu sunt gata pentru a întemeia o familie și de a lăsa urmași. Prin urmare, ele sunt interesate de sex nu pentru a concepe și a naște, ci pentru a primi plăcere și nu întotdeauna de la un singur partener. Astfel de femei sunt predispuse depresiilor și iritabilității – ca urmare a utilizării pastilelor, ce conțin progesteron.
Femeile care iau contraceptive, nasc mai tîrziu copii din cauza unor dificultăți în concepere, datorită caracteristicilor de vârstă. În cazul în care urmați pastile, nu aveți nici o protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și împotriva altor boli, ce duc la inflamații cornice și perturbări ale capacității de reproducere.
Efectul pozitiv al pilulelor contraceptive
În ciuda tuturor acestor dezavantaje ale contraceptivelor orale, ele au un loc important în protecția femeilor împotriva sarcinilor nedorite și sunt utilizate în mod regulat pentru funcția lor primară, precum și ca un remediu pentru unele tulburări hormonale. În plus, contraceptivele orale oferă femeii liniște, ele se simt mai libere, nu se tem că vor rămîne însărcinate la momentul nepotrivit, ceea ce le conferă o relaxare, la fel și neutralizarea tuturor efctelor negative. Nivelul de excitare și orgasmul depind în mare măsură de partener.
Este important să se utilizeze metodele contraceptive orale după sfatul medicului, selectați cu grijă medicamentele - atunci ele vor da cele mai mici efectele negative posibile. La administrarea contraceptivelor e nevoie de pauze, mai ales în cazul în care nu există un partener permanent sau relațiile au încetat pentru un timp.