Cele nouă luni de sarcină au trecut foarte repede, nașterea și disconfortul legat de ele a rămas ca un coșmar, au început zile pline de evenimente pentru tînăra mamă. Acum, știți exact că copiii – înseamnă fericire. Deși apar nopți nedormite, şi scutecele se termină în momentul nepotrivit, colici, hrănirea după un anumit grafic și mult mai multe, cu siguranță sunt plăcute, dar un pic mai obositoare.
Faptul că în viitorul apropiat să daţi naştere altui copil, chiar e înfricoșător să vă gîndiţi iar datoria conjugală, de altfel, nu a fost anulată. Este important la acest moment protecția împotriva sarcinii, pentru că nu sunteți doar părinți psihologic foarte tineri, însă și copilul nu este pregătit pentru un viitor frățior, surioară. Nu contează cît de fiziologică a fost nașterea, ele sunt, în orice caz, ele sunt un stres pentru corpul femeii, deaceea experții recomandă un interval minim de doi ani între sarcini.
Deci, care sunt metodele de evitare a sarcinii în timpul alăptării la sîn?
Respingem imediat mitul care susține că alăptarea în sine are o garanție de 100% împotriva apariției sarcinii. Pentru multe femei, menstruația apare în 2-3 luni după naștere, precum și ovulația precede menstruația și nu invers, deci riscul de concepere este mare.
Contraceptivele de barieră (prezervativele, diafragmele, capacele) nu au contraindicații și nu necesită o rețetă specială. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștiente de faptul că după naștere mucoasa vaginală este adesea traumată și e mult mai vulnerabilă decît de obicei. În consecință, actul sexual chiar și cu produsele cele mai subtile și moderne din latex pot provoca disconfort și nu aduc nici o plăcere. Mai mult decît atît, dezobișnuiți în timpul concepției și sarcinii de "obstacole" pentru a reveni la ele, păstrînd în același timp calitatea senzațiilor, este destul de dificil.
Contracepția, folosind lumînările chiar și mai mult distrug microflora organelor genitale feminine și pot provoca iritații grave și inflamație. Acestea necesită, de asemenea, o anumită pregătire înainte de actul sexual, la care, părinții, din cauza oboselii poate dispărea cu totul dorința de sex. Avînd în vedere, în principiu, eficacitatea destul de redusă a contraceptivelor prin această metodă, putem spune cu siguranță că "jocul nu merită lumînarea".
Următoarea metodă de contracepție în timpul alăptării - contraceptivele orale, așa-numitele mini-pilule. Această metodă de contracepție ar putea fi interesată de femeile, care în trecut au primit regulat anticoncepționale. Dar țineți cont de faptul că modul de primire a astfel de medicamente este mult mai rigid, necesită mai multă atenție și o anumită organizare. Chiar și o ușoară abatere de la administrarea mini-pilulei, programul se poate reduce semnificativ efectul contraceptiv și avînd în vedere faptul că tinerele mame de multe ori nu au timp să se spele pe dinți, chiar, luarea pastilelor la una și aceeași oră, poate fi o problemă reală.
Metoda optimă de contracepție pentru femei în timpul alăptării este sistemul hormonal intrauterin - steriletul.
Sistemul intrauterin hormonal combină toate avantajele mai multor metode populare de contracepție împotriva nașterii. Acționează imediat și pe termen lung, cum ar fi spiruletul, aproape la fel de eficace ca și sterilizarea, dar din cauza componentei hormonale, cum ar fi contraceptivele orale, are un bonus suplimentar pentru sănătatea femeilor.
Contracepția realizată prin sigilarea mucusului cervical la nivelul colului uterin. Spermatozoizii pur și simplu nu pot ajunge la destinație, și, prin urmare, concepția devine imposibilă.
Sistemul hormonal intrauterin poate fi instalat în termen de șase săptămîni de la naștere. Această procedură e realizată de un ginecolog, aceasta este practic fără durere, dar, în unele cazuri, se poate simți un ușor disconfort asemănător cu durerile menstruale. Peste 2-3 luni se recomandă un control repetat la ginecolog pentru a vă asigura că poziția sistemului intrauterin este corectă. Acțiunea contraceptivă începe imediat după instalare și durează pînă la cinci ani, fără nici o abatere, protecția sarcinii rămînînd la fel de eficace în timp.
În afară de fiabilitatea mare a contraceptivelor, sistemul intrauterin hormonal are mai multe avantaje suplimentare.
1. Pentru mama unui copil mic, perioadele lungi și dureroase sunt comparabile cu dezastrul. Sistemul hormonal intrauterin face menstruația de durată mai scurtă, mai puțin abundentă și mai puțin dureroasă. Previne dezvoltarea anemiei pe fonul hipermenoreei.
2. Sistemul hormonal intrauterin reduce riscul bolilor inflamatorii ale organelor pelviene.
3. Efectul său este complet reversibil. Aceasta înseamnă că, de îndată ce vă decideți să rămîneți din nou însărcinată, spiruletul trebuie eliminat aproape imediat, iar organismul este gata de a concepe.
4 În cele din urmă, unul dintre principalele avantaje pentru femei în timpul alăptării - hormonul secretat de sistem, nu are absolut nici un efect asupra alăptării și asupra copilului. Efectele hormonale apar la nivel local numai în uter, hormonul nu intră în fluxul de sînge, și, prin urmare, în laptele matern.